Източноевропейците и бежанците не искат да работят на полето в Германия

Всяка година Германия има необходимост от 162 хил. сезонни работници  само за прибиране на реколтата от ягоди и аспержи. Някои производители на ягоди не успяват обаче  да приберат реколтата навреме,  и са принудени да оставят плодовете необрани. Причината е че не достига работна ръка, пише  topagrar.

Според проучване на браншовата организация  на производителите на аспержи и ягоди в Южна Германия, публикувано в авторитетното издание „Ди Велт”  в две трети от стопанствата се наблюдава намаление и дори чувствителен спад в намирането на сезонна работна ръка. “Резултат не дали дори опитите да се привлекат като сезонна работна сила на полето  законно пребиваващи във федералната република бежанци както и дълготрайно  безработни”, казва Бьоркхард  Мьолер, председател на Германския съюз на работодателите в земеделието (GLFA)  за „Ди Велт”.  Симон Шумахер от VSSEсъщо не знае  да има земеделско стопанство, което да продължава да разчита на бежанци като работна ръка, въпреки готовността и опитите на фермерите да наемат сезонни работници.

Експертите коментират, че проблемът е не само в намирането иангажирането на работници за активния сезон, но и в това, че се наблюдава значителен спад в благонадежността на хората. Все по-трудно се намират хора годни да работят  като ръководители на групи от работници, които да могат да надзирават или управляват сезонната работна ръка. „Който е сгъвкаво мислене може много бързо да си намира работа някъде другаде”, коментира Шумахер.

През тази година земеделските производители повишиха за пръв път средното възнаграждение до 8,84 евро на час . Постоянното навеждане, горещините, дъждовете и тежката ръчна работа на полето обаче отказвала мнозина. Според повечето фермери за сезонна работа вече може да се разчита само на хора, които са родени на село и познават селския начин на живот. „Останалите просто не са подготвени да издържат по осем часа на полето например при прибиране на аспержите”, казва шефът на работодателите в земеделието.

Подобна е ситуацията и с бежанците. Въпреки че по време на кампанията по прибиране на реколтата им предлагали да останат да живеят в стопанствата, повечето от тях предпочитали градския живот.  Според Симон Шумахер  бежанците първо трябвало да преминат през дълъг процес на интегриране и обучение, преди да се разчита на тях като сезонна работна ръка. Мнозина от тях дори и източноевропейците  обаче не искали да учат немски език, а на полето по-често се чува румънска или полска реч..

Заради опасенията за пропадане на кампанията по реколтата мнозина фермери вече гледат за работна ръка от страни като Украйна, въпреки че за държави извън ЕС Германия  няма билатерални споразумения за наемане на работна ръка. За целта според Бернхард Мьолер трябва да се задвижи правителството в Берлин и да предприеме съответните инициативи. Към момента според разпоредбите на германското министерство на труда социалните работници наемани за срок от три месеца са освободени от вноски за социално осигуряване за срок от 70 дни, като от  2019 година този срок ще се намали до 50 дни.

 

Прочетена 870 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта