Учени: Бъдещето на земеделието е в малките парцели и многообразието от култури Избрана

Учени от института Юлиус Кюн в германския град Брауншвайг виждат бъдещето на земеделието в малките парцели обработваеми земи и многообразието на отглежданите култури, пише topagrar. Вместо окрупняване на земеделските земи, те препоръчват раздробяването им на по-малки парцели.

Според тях монокултурите и мощните машини няма да разрешат сериозните проблеми в земеделието, ето защо в алтернатива се превръщат малките парцели от обработваеми земи, които могат по-добре да отговорят на условията на развитие на растенията и това да доведе до увеличаване на добивите.

Освен това фермерите могат да търсят точно определени култури за всеки отделен парцел, които да дават по-високи добиви.Така например в парцели с по-плодородни почви могат да се отглеждат пшеница и цвекло, а в крайщата им ръж и рапица, които са по-устойчиви при оскъдица на вода в сравнение с оснаналите.

Това означава промяна на земеделието из основи, и появата например на кръгли и овални парцели, вместо безкрайните и еднообразни полета. Това означава и да изчезне монокултурното земеделие във формата, в която го познаваме и напасване начина на отглеждане на културите на новия модел.

Според учените може да се създаде модел при който културите да се отглеждат от десетки минироботи, които да обхождат полетата, да контролират посевите или да засаждат и прибират културите. Това ще позволи целенасочено използване но техниката, като разходите за иновации останат същите каквито са сега.

Прочетена 2873 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта