За успешен земеделски бизнес е необходим добър ментор Избрана

Бившият фитнес инструктор Вълкан Тодоров оглежда стадо биволици от породата Българска мурра в кътче от рая, само на 40 минути път от София

Лили Мирчева
Бяло конче пасе на ливадата, черен щъркел прелита над него, а наблизо стадо от стотина биволици предпазливо и бавно пристъпва в огледалните води на езерото. Това не е черно-бяла художествена фотография, нито картина от пасторален филм, а реална гледка в покрайнините на с. Борика, скътано на 840 метра надморска височина в полите на Средна гора и само на 40 минути път от София. В селото живеят само 30 местни жители, но има над стотина „виладжии“, сред които и 32 пилоти.
DSC04206Биволите от породата Българска мурра са собственост на фермера Вълкан Тодоров, психолог по образование и доскоро популярен фитнес инструктор. „Завършил съм социална и организационна психология и се занимавах с подбор на човешки ресурси, но установих, че това не е моето поприще и че моят живот не може да мине на стол и край компютър. После станах фитнес инструктор и практикувах професията с желание и радост над 15 години, но нещо зациклих и не виждах развитие, поне в България“, споделя Вълкан и обяснява острия завой, с който пикирал от зоната на комфорт и се приземил в земеделието.
НАЧАЛОТО
„Всичко започна с планове „на маса“ в София с моя приятел Иван Иванов. Познаваме се с него от фитнеса още преди да вляза в казармата през 2002 г. Тогава търсех продукти за здравословно хранене, произведени на село. Така един ден седнахме с Иван и още помня как той нарисува на едно листче тяхната свинеферма в Исперих - къде са оборът и силажната яма, къде може да се ползва помещение. Тогава смятах, че трябва да гледам кокошки и дори се впуснах в тази авантюра. Отгледах 350 кокошки от американската месодайна порода Сребърен Виандот, но една лисица ги изяде. Тогава бащата на Иван – Теодор Иванов - Крачунов, който бе изключителен човек, лека му пръст, каза, че ще ме подкрепи финансово, за да купя биволи. Първите 12 купих от Плевенско, друга част от Роман“, спомня си Вълкан. „Покрай работата си познавам хиляди хора и не съм срещал такъв изключителен човек като покойния Теодор Иванов. Никой не знае с каква благотворителност се занимаваше той. Помагал е на църкви и детски домове, но никога не е коментирал това“, разказва фермерът.
Наложило се столичанинът - фитнес инструктор да обиколи много ферми в България, включително и създадената от проф. Полихронов в харманлийското село Иваново. Спомня си екшъна, който преживели с Иван в търсене на биволи по селата. Тогава се запознали с бай Христо от с. Иваново, от когото научили изключително много за биволите от породата Българска мурра, но не всичко минало добре. Въпреки немотията, хората не искали да продават животните си, а най-навитите за подобни сделки – ромите, неведнъж ги лъгали... „Замотаха ме, че не са получили плащане по банков път, което вече бях направил, и когато ми изпратиха камиона с биволи от Роман, видях, че животните са други, а не тези, които бях избрал при сделката“, разказва Вълкан. Наложило се посред нощ да товари отново животните на камиона и да ги връща от Плевен в Роман. Ако някой се е занимавал с такава работа, знае колко е трудно да се товарят и превозват биволи, но
СРЕДНОЩНИЯТ ЕКШЪН ЗАВЪРШВА ДОБРЕ
DSC04248защото Вълкан вече познава добичетата по очите. „Свалих животните от камиона и извадих от обора моите. След това тръгнахме обратно, и чак сутринта стигнахме в Исперих“, разказва фермерът. Купил още 13 биволи, но на втората година от практиката си на животновъд се наложило да продаде апартамента в София, както и личния автомобил. В този момент помогнал неговият приятел Иван. „Той ми подаде ръка в най-трудните времена“, казва младият мъж. „Мислех да започна с 4300 лв., като в това включих продажбата на колата, часовник и лаптоп. Смятах, че тези пари са достатъчно разказва Вълкан и посочва долината с езерото, заобиколено с над 3000 декара ливади, стадото биволи, обора и селската къща, където вече е начертано място за малка мандра. Приятелят се включва с ентусиазъм в рискованото начинание, но помага и с опита, натрупан в семейната ферма край Исперих.
„Много консултанти тогава ми даваха акъл - какво да правя, какви далавери или връзки да използвам. Когато стартираш в земеделския бизнес, трябва човек, който да ти е ментор. Като изпаднеш в някое заблуждение, някой да ти казва: Няма да стане така. Тук си в голяма грешка. Не слушай този човек, защото той няма да ти помогне. За да успееш, трябва да си последователен и много да работиш!“ По думите му често хората тръгват със страхотни идеи, но като започнат да ги реализират, оказва се, че са изхарчили парите и нищо не се получава, защото са нямали късмет да имат свой ментор.
Сега стадото на Вълкан наброява стотина биволици, предвождани от един бик. Всички са под селекционен контрол. Използва се и семенен материал, набавен от бик Мемо в селекционния център във Велико Търново.

Породата е устойчивата Българска мурра, която е кръстоска от Средиземноморска порода и Индийска мурра.
ФЕРМЕРЪТ ПОЛЗВА 2500 ДКА ПАСИЩА И ЛИВАДИ
Дори и през януари месец животните му похапват билки, на които ухае сеното, вече складирано за зимните месеци.
В стопанството има двама работници – семейство, което е напуснало дома си в Лудогорието, за да се пресели в с. Борика. Дори са купили своя къща тук. Преди да се захванат с биволовъдство, двамата са гледали крави и телета и споделят, че разликата между животните е голяма. „Биволите са много интелигентни и чувствителни“, обяснява Вълкан. Разказва, че ако някоя биволица или малаче му се разсърди, той трябва дълго да му се извинява, за да „получи прошка“.
В потвърждение на думите му, една от неговите фаворитки – Виктория, не отделя поглед от стопанина си, независимо къде се намира той. „Всички си имат имена, номера и ушни марки. Аз ги кръщавам с имената на приятелите и на съседите. Има дори и принцеси като Пепеляшка, Даяна и други“, сочи фермерът стадото си.
Вече четвърта година Вълкан гледа стадото биволи и смята, че досега нещата се получават добре. С биволско кисело мляко, собствено производство, зарежда над 30 ресторанта в София.
МАРКАТА "СЛАМЕНА" Е ПОЗНАТА
DSC04261не само в магазините на веригите „Фантастико“, хипермаркетите ХИТ, но и в още 102 малки биомагазинчета в София. Аутсорсвал е дейността си с фирма „Хармоника“, известна с високите стандарти на работа. „Аз съм единственият външен млекопроизводител, допуснат да преработва млякото си в тяхната мандра в Мало Бучино“, гордее се Вълкан. Свежото сирене и прясното мляко, които произвежда, реализира по Наредба 26 за директните доставки.
Непрекъснато общува с технолози, за да усъвършенства своите продукти. По думите му, за да успееш, трябва да имаш визия и концепция за продукта, да работиш непрекъснато за подобряването му, да ти е интересен и да изглежда красиво и модерно. А за да можеш да го пласираш, трябва маркетинг. „Фермерът трябва да чете много. Аз съм изчел всичко, публикувано за биволите у нас. Чета италиански и английски списания. Търся стари книги по биволовъдство в антикварните магазини“, коментира амбициозният мъж.
За да научи повече за новия си занаят, посетил най-голямото изложение за храни в Италия TUTTO FOOD, на което се срещат ресторантьори, животновъди, производители и преработватели на храни от цял свят. Там видял и как местните фермери се представят по региони, а после посетил над 20 ферми, италианската агенция по храните, университети и специализирани учебни заведения.
Харесало му как фермерите от Ботуша преработват в малки цехове биволското мляко и вече прави проект да изгради собствена мандра. Инвестира в дизайна на опаковките, обмисля модернизиране на обора.
Въпреки финансовата подкрепа и че вече два пъти е теглил кредити по 80 хил. лв., твърди, че субсидиите не са най-важното за фермера. Според него трябва да се направи устойчиво стопанство, което да работи добре. Не разбира хората, които купуват по 200-300 животни заради субсидиите и дори не доят биволиците.
Вълкан Тодоров опитал два пъти да кандидатства с проект по селската програма като млад фермер. „Стартирах с 8 биволици и тогава ми казаха, че не достигат, за да ме одобрят. Когато увеличих броя им, ми казаха, че са повече от необходимото и така се отказах да кандидатствам“, обяснява
БЕЗУМНАТА СХЕМА ЗА "ПОДПОМАГАНЕ" НА МЛАДИТЕ В АГРОСЕКТОРА
DSC04279При отглеждането на биволите понякога използва системата „проба-грешка“, но най-много трудности среща в преработката на прясното мляко. „Имах големи кошмари и финансови загуби. Сиренето не е за всеки – доста трудно за производство е“, споделя младият фермер. Казва, че нищо в живота му не е случайно. Вероятно е наследил влечението и любовта към животните от своя дядо Марин Маринов, ветеринарния лекар в Осиковица, Ботевградско, когото хората помнят и досега. „Човекът не доживя да ме види фермер. Много щеше да се гордее с мен“, казва Вълкан и вече обмисля следващите продукти, който ще предложи на пазара - биволски суджук, луканка и пастърма. А както киселото мляко и сиренето, които преработва сам, те ще имат уникални вкусови качества, категоричен е фермерът.
За ползите от биволското мляко казва, че неутрализира радиация, притежава Q 10, има по-високо съдържание на мазнини, но същевременно намалява лошия холестерол. Като прибавим и това, че е дошло при нас от невероятната чистота и богатство на природата, където има стотици билки, минерална и изворна вода, над 200 вида защитени птици, ще разберем, че сме благословени да живеем в Рая. Да се чуди човек защо вкусната ни храна трудно пробива път до пазара и защо българите избират Терминал 2 на летището. Вероятно политиката ни е тотално сбъркана.

Прочетена 5318 пъти Последно променена в Понеделник, 05 Ноември 2018 12:06
Оценете
(5 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    поърпевш Събота, 23 Ноември 2019 06:07

    Млякото е пълно със слама, бубулечки и други подобни. Честно, няма ллии агенция която да следии

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта