Стягайте колана – идва краят на изгодните заеми Избрана

Лихвите по кредитите ще започнат да се вдигат още през следващата година, а достъпът до тях ще става все по-трудно

Лили Мирчева

Най-вероятно още следващата година лихвите по кредитите ще започнат да се вдигат, като този процес ще обхване целия свят. Това обяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, в интервю пред БиТиВи. Той обясни, че увеличение на лихвите вече се наблюдава в САЩ, но тепърва това ще се случи и в Европа. Финансистът допълни и още една подробност – очакваната печалба на банките за 2018 г. може да подобри рекорда, който беше записан преди 10 години. За пореден месец тя бележи двуцифрен растеж и е все по-близо до показателите отпреди кризата, показва статистика на Българската народна банка (БНБ). В края на октомври чистата печалба на банките е 1.379 млрд. лв., което е с 38% повече спрямо същия период миналата година. Почти сигурно сумата ще нарасне и се очаква да подобри рекорда от 2008 г., когато секторът отчете печалба от 1.387 млрд. лв.

Така, улисани в стремежа за бързи печалби, представителите на банковия сектор, който е най-честият източник на финансово-икономически кризи по света, загърбиха разумните граници в преследването на печалби.

От Асоциацията на банките у нас очакват цената на заемите да започне да нараства през втората половина на 2019 г., като ще бъдат засегнати както новите, така и вече отпуснатите заеми. За известно успокоение банкерите казват, че поскъпването на лихвите щяло да става на малки стъпки. Затова съветват хората да имат едно наум, като планират взимането на заем. Пресмятайки колко ще връщат месечно на банката, те трябва да предвидят, че вноската им ще нараства. Съветът на финансовите консултанти е, когато започнем да мислим за заем, никога да не вземаме кредит с месечна вноска на ръба на възможностите си в момента.

Примерно при ипотечен заем за 70 хил. лв. заемоискателят е сключил 20-годишен банков кредит с 3,5% лихва – сумата на месечната му вноска е 406 лв. Ако лихвата нарасне с 0,25%, както плавно предвиждат покачването й банкерите, това ще означава 415 лв. всеки месец за погасяване на заема. Но тъй като банките ще продължават да покачват лихвата, тя ще достигне до 2%, което ще оскъпи заема със 72 лв. месечно. Ако поскъпването продължи и през следващите години – смятайте си сами с колко „дупки трябва да свиете колана“.

Вероятно мнозина българи още пазят болезнения спомен от рязкото поскъпване на лихвите при финансовата криза през 2008 г., която Международният валутен фонд (МВФ) определи като най-лошата в съвременната история. Но едва ли тази обеца на ухото ще помогне на хората и в предвещаната икономическа буря, която вече се вихри с повишаването на цените на горивата.

Според банкерите финансовите институции у нас следват тенденциите в Европа. А ориентир може да са ни и Съединените щати, където лихвите на няколко пъти нарастват с по 0,25 пункта през последните години. „Идва краят на ниските лихви навсякъде, не само в България. Добрата новина за депозантите е, че най-сетне нулевите лихви ще започнат да се заменят с нещо положително”, обясни банкерът Петър Андронов. Той припомни, че Европейската централна банка вече е обявила, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и оттогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът. Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10-годишен растеж и 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Според финансистите хората със стари кредити отсега трябва да си погледнат договорите и общите условия – там трябва да е записано при какви обстоятелства и на какъв период банката може да променя лихвата.

„При всички положения през следващата година ще има повишаване на лихвите – това е неизбежен процес“, прогнозира икономистът Лъчезар Богданов. По думите му достъпът до кредити ще стане по-труден, както и самите кредити ще станат по-скъпи.

На практика това означава дори неусвоени европейски средства по втори стълб на Общата селскостопанска политика и дори рязък спад на възможностите на фермерите за инвестиции в производството.

Прочетена 1111 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта