Лоши кредити грабят земеделски земи Избрана

През миналата година частните съдебни изпълнители изкараха на тезгяха над 5000 дка земеделска земя на закъсали дружества и земеделци, които не могат да се справят със задълженията си към банките

Лили Мирчева

„Тази година вегетацията при пшеницата е много слаба. В нашия край се подлъгахме да сеем нахут, но пазар за него няма. Животновъдите не са по-добре – продават масово крави, защото телешкото стигна цена от 2.50 - 3 лв. за килограм живо тегло, а за кравето мляко също няма никакъв легален пазар. Това сподели за в. „Гласът на земеделеца“ Илко Илиев от с. Дъбрава, община Балчик, който в момента отглежда 1500 овце. Добруджанският земеделец твърди, че в България говедовъдството е пред ликвидиране и дава пример - вече три ферми в селата Брястово, Стражица и Соколово в Балчишка община са закрити, а стопаните им търсят как да погасяват дългове.

Но опитайте се да намерите колко точно са закъсалите фермери, които не могат да обслужват банковите си кредити. Такава статистика и от надзорния орган БНБ няма да ви дадат. Статистиката служи само на управляващите, които често обясняват колко милиарда държи българският народ като депозити в банките. А колко са т. нар. лоши заеми, в кои сфери на икономиката и кои са неплатежоспособните платци - – там е пълно мълчание.

Колкото до земеделците мъглата може малко да се разсее чрез търговете за земеделска земя в регистъра на публичните продажби на Камарата на съдебните изпълнители. Там ще видим, че от началото на 2019 г. само в Бургас са обявени 70 публични търга за земеделска земя за около 500 дка. Във Варна търговете са 32 за близо 130 дка, в Добрич около 210 дка земеделска земя се предлагат в 24 сделки. В Кърджали досега са обявени 26 търга, в София – окръг – 25, във Велико Търново – 22, във Враца – само 5 сделки, а в Монтана и Перник – нито една.

През миналата година частните съдебни изпълнители изкараха на тезгяха над 5000 дка земеделска земя на закъсали дружества и земеделци, които не могат да се справят със задълженията си към банките. Но пък надникнете колко разкошни са офисите на частните съдебни изпълнители(ЧСИ), които никнат като гъби на фона на изнемощялата ни икономика.

„ Лошите кредити са нещо модерно в България, за което не се шуми много. В условията на криза те ще стават все повече. Предвид кредитната експанзия през последните години и очакваната криза е добре да се подготвите по-отрано. Най вече с предварителна информация“, съветва кредитният консултант Васил Кендов. По думите му най-добрата стратегия срещу лош кредит и частните съдебни изпълнители си остава предварителната информация. „Когато изпаднете в просрочие, имате ограничено време за реакция. После идва частният съдебен изпълнител и запорира всичко. Точно тези 3-4 месеца са разликата между лъскавия офис на ЧСИ и вашите парични средства“, коментира експертът.

Тъй като законите у нас са направени в полза на банките, ЧСИ се вихрят в изпълнението им. Колкото и странно да звучи – в последните години лошите кредити стават все по-изгодни за банките. Затова и законодателите в парламента ги обслужват наравно с ЧСИ. Те така подготвят малките промени и допълнения в законите, че за обикновените хора става все по-трудно да преговарят с банка.

Според експертите ЧСИ и банките са икономически свързани. „Ако не сте имали лош кредит, няма как да знаете, че само определени ЧСИ работят с дадена банка. Както и нотариуси. Уж всички са лицензирани от държавата, но не всяко ЧСИ може да работи с Пощенска банка например. Оставам на Вас да решите защо е така. Знайте само че в крайна сметка ЧСИ се наема от банката и то срещу тлъст хонорар.

Кредитните експерти съветват стопаните още в първия момент, когато усетят, че забавят вноска, да се обърнат за консултация към тях. “Ако имате късмет и съветникът е в час, може да не се стигне изобщо до предсрочна изискуемост. Но това зависи от много фактори. Във всички случаи е по-евтино да имате тази информация, колкото се може по-рано“, казва Васил Кендов.

Ще добавим, че ЧСИ запорират също имущество – машини, инвентар и въобще всичко, което банките считат, че е ценно и може да се ограби.

 

Ако вече имате лош кредит

От изключително значение е, да познавате процедурата на ЧСИ и банката. Кое запорират първо, кога инициират публични продажби и как се осуетяват те. Ето няколко общи съвета при лош кредит, валидни в повечето случаи:

1. Потърсете среща със специалист още при първото просрочие
2. Не дръжте големи суми по банковата си сметка
3. Помислете за сметка в друга банка. Сметката в банката титуляр се запорира веднага, без съдебно решение или намеса на ЧСИ
4. Помислете какви наследства чакате. Трябва да вземете мерки преди да ги получите.
5. Помислете какво да правите с недвижимите имоти на Ваше име и най-вече как.
6. Проучете добре как работи Вашата банка и каква е процедурата на ЧСИ. Това също е информация, която трябва да очаквате от специалиста.
7. Когато изпълните горните точки и получите необходимата информация, можете вече да се срещнете с банката и да преговаряте. Така е значително по-евтино.

Прочетена 3581 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта