Нека бъдем по-малко дигитални и повече румънци Избрана

Беше време, когато влизахме в ЕС и многосе обиждахме, когато ни сравняваха с Румъния. Била по-изостанала от нас. Оказа, че нито тогава това е било истина, нито сега е така, след като по различни показатели, особено в земеделието, северната ни съседка ни изпреварва значително. Нещо повече -- много промишлени предприятия от България се преместиха в Румъния поради по-благоприятния политически климат и по-добрите икономически условия, а ръководствата на част от големите фирми продължават да управляват българските си офиси от тази страна. Е, наложи се да бъдат вкарани в затвора няколко висши държавни чиновници, за да се постигне този напредък. Затова пък румънското председателство на ЕС през този шестмесечен период постави като основен приоритет новата Обща селскостопанска политика и отражението й върху развитието на земеделието в Румъния. 

За сметка на това, България, като един един истински Левски оправяше Западните Балкани. Нали си спомняте, че когато го питали какво ще прави след победата, той отговорил, че ще замине за да помогне и на други народи да се освободят от турско робство.

А какво е положението при нас. Тези дни Националният статистически институт публикува данни за общата структура на икономиката в държавата ни. Едва 5% от БВП се пада на селското стопанство. Земеделските области в България са много и всички те са бедни. Там, където земеделието е с над 10% дял в добавената стойност на областта, те се нареждат на дъното по богатство и имат категорично най-ниският БВП на човек от населението. Това е така, тъй като добавената стойност на човек в земеделието е най-ниска.

"Изостаналите" ни северни съседи поставят акцент върху земеделието, а пък ние имаме еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. И днес тя се бори с руски тролове и фалшиви новини. Колко конференции и колко думи се издумаха за дигитализацията и съживяването на българската икономика по т. нар. План Юнкер. Но България нищо не я огря – поръчките и парите отидоха в проекти на развитите западни държави. Само малко комисионни останаха у родни консултанти.

Като гледам какви постове са ни се паднали в Европейската комисия, човек може да остане с чувството, че всеки втори български фермер е завършил Оксфорд или Кеймбридж. Не е тайна, че в земеделието ни продължават да работят необразовани, частично образовани и една малка част - хора с висше образование, но обучени по старите стандарти. Най-големият проблем пред българското земеделие е намирането на обикновени механизатори, които обаче да разбират от съвременна техника.

Не е ли време нашият управленски елит да се приземи, да престане да се изживява като световен месия и да се заеме с едни далеч по-простички проблеми? И главно в областта на земеделието, където има огромни възможности да се даде тласък на икономиката,за да върнем обратно населението в селата и хората там да живеят малко по-богато и пълноценно? Не е ли време да погледнем опита дори на една Русия, където, благодарение на държавната подкрепа, днес приходите от продажба на земеделска продукция надхвърлят тези на най-печелившия бизнес - износът на оръжие в цял свят?

И не, въпросите ми не са риторични! Време е!

Ася Василева

етикети:
Прочетена 818 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта