Десислава Танева: Ако се работи в реални граници, означава да сложим кръст на земеделието Избрана

Законът за земята трябва да е визионерски и да показва какво целим, какво да ускорим, какво да мотивираме, защото крайната цел е да имаме конкурентноспособно селско стопанство, заяви председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните Десислава Танева

-        Г-жо Танева, пропадна Кодексът за земята, отлага се и приемането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Какво трябва да се направи, за да се изработи единен Закон за земята?

–   Няма никаква спешност, има необходимост. Това е основен акт, според който би функционирало земеделското производство, стопаните и секторът. В този смисъл един такъв основен законодателен акт трябва да се приеме с пълно съгласие и консенсус. Очевидно е, че след второто обществено обсъждане няма такъв. Продължаваме отново. Министър Румен Порожанов обяви, че ще създаде работна група с представители на неправителствения сектор, която ще започне работа.

–   Как се очертава във времето подготовката и приемането на поредния проект на Закона за земята?

–   Министерството ще поиска удължаване на дадения срок от Народното събрание, а ние в Комисията по земеделие, ще подкрепим това удължаване. То трябва да е толкова, колкото е необходимо, за да се получи разбиране, приемане от земеделския бранш. Важно е хората да разберат, че това ще бъде за по-добри и по-ясни правоотношения в земеползването и собствеността.

–    Тъй като министър Порожанов говореше за изработване на Swot анализ, който може да помогне и на Закона за земята, кога ще е готов този анализ?

–    Със сигурност не би играл основна роля, защото Swot анализът има други цели. Мисля, че министър Порожанов обяви кога ще е готов анализът. Очаква се до няколко месеца да излезе и ще бъде публично обсъден. Той ще даде в крайна сметка и насоката за изготвянето на стратегическия план. Този закон не може да се направи за един програмен период. Той трябва да е визионерски и да показва какво целим, какво да ускорим, какво да мотивираме, защото крайната цел е да имаме конкурентноспособно земеделие, да има доходност на земеделските стопани, да се развиват селските райони, да се диверсифицира земеделието, за да не е монокултурно. Това са общите стратегически цели, които, за да се постигнат, трябва средата, в която функционира земеделието, да дава определени приоритети и насоки. В тази посока трябва да вървим в земеползването. Мисля, че сегашният закон, който е реституционният закон за собствеността и ползването на земеделските земи, вече изигра своята роля за възстановяването на земите. А дали е било направено по най-добрия начин възстановяването, това е спорен въпрос и има различни гледни точки. Аз мога да кажа своята, но това няма да помогне с нищо.

–   Знаем, че все още се водят безкрайни дела за делби между наследници и като че ли не му се вижда краят...

–   Важното е какво ще правим занапред. Трябва да създадем равнопоставеност на всички участници в тези поземлени отношения, но трябва и да сме наясно, че земеползването в крайна сметка е актът, който осигурява прехраната на населението, дохода на стопанина и дохода на държавата. Ние трябва да го направим по начин, по който да защитим правата на собственост. Всички теории от сорта как трябва да работим в реални граници, означават кръст на земеделието. Това трябва да ни е ясно.

–   Наскоро се срещнахте с представители на земеделските кооперации от Североизточна България. Техните председатели коментират, че не са доволни от подготвяния нов Закон за кооперациите. Какъв е този проект?

–   Закон за кооперациите – изцяло нов или промяна в досегашния, няма иницииран като законодателство. За да внесем яснота, ще кажа, че имаше голям интерес към срещата и всички питаха за този закон. Такъв закон, иницииран от лице с право на законодателна инициатива, няма. Не е подготвян нито в Министерството на земеделието, храните и горите, нито от народен представител, нито е в процедура за обществено обсъждане. В този смисъл въпросният проект на документ или драфт е с нечие авторство, неясно на кого.

–   Приписва се на председателя на Съюза на земеделските кооперации в България – Явор Гечев.

–   Аз в никакъв случай не мога да твърдя подобно нещо, защото не съм разговаряла с Явор Гечев и не знам кой е авторът на такъв драфт, но повтарям – няма инициирано подобно законодателство. В този смисъл всички опасения, тревоги, противни становища и несъгласия, са нонсенс, по простата причина, че няма срещу какво да са.

–   Какви промени приехте между първо и второ четене на Закона за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г.?

–   Промени няма как за направим в Комисията по земеделие. След приемането на закона за преброяването на първо четене в зала, ще тече срокът за промени за второ четене. В дебата всички политически партии се консолидирахме да използваме преброяването, което трябва да е достатъчно подробно, за да даде допълнителна информация, извън исканата по регламент от Европейската комисия, съгласно който сме задължени да го направим. Информацията, която ще получим, ще ни послужи за вземането на управленски решения, включително и за приоритети в стратегическите планове, Програмата за развитие на селските райони и мерките за подкрепа. Получи се единодушно прието предложение да се включи и преброяването на земеделската техника с годините от въвеждането й в експлоатация, собствеността на сградния фонд, собствеността на земеделската земя, която се ползва.

–   Доколко в преброяването ще бъдат обхванати най-дребните стопани, включително и тези, които не са регистрирани като земеделски производители?

–   Абсолютно всички земеделски стопанства ще бъдат обхванати в преброяването.

–   Какви ще са акцентите в законодателната дейност на Комисията по земеделие през тази година?

–   Има няколко важни закона, върху които ще се концентрираме. Сега завършихме Закона за животновъдството, който регулира развъдната дейност. Чакаме Закона за розата, който в момента е в процес на обществено обсъждане, продължава работата по основния Закон за земята. Създават се работни групи, правят се изслушвания в земеделската комисия, защото второто обществено обсъждане беше следствие на препоръките, които Комисията даде към Министерството на земеделието, храните и горите като автор на закона. Получихме писмо от министерството за направените бележки, коментари и становища по нотификацията на Закона за храните. За съжаление, имаме срок, в който трябва да отговорим на въпроси на еврокомисията и на две държави членки на ЕС. Този срок е 19 април. Така че продължаваме работата и по този закон, докато изчистим всички бележки, за да можем да го подготвим за второ четене в пленарна зала. Става въпрос за Закона за храните, който бе приет на първо четене в Народното събрание и беше изготвен съвместно с неправителствения сектор.

–   А Законът за двойния стандарт на храните?

–    За този закон се очаква европейско законодателство, което да регулира темата на целия единен пазар. Без европейска регулация няма как да се реши този проблем. Всичко останало е популизъм.

 

Прочетена 1062 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта