6 млн. лв. ще струва преброяването на стопанствата

Законът за преброяване на фермите през 2020 г. бе приет на първо четене в ресорната комисия в парламента

Лили Мирчева

Предвижда се преброяването на фермите тази година да е с бюджет до 6 млн. лв. , като 75% от тях се осигуряват от ЕС и 25% от българската държава. В предходните преброявания през 2003 г. и 2010 г. бюджетът е бил по 5.4 млн. лв. Това стана ясно при гласуването на първо четене на Закона за преброяване на земеделските стопанства през 2020 г. в ресорната комисия в парламента. Не се предвижда да се отпуснат повече от тези средства.

Еврокомисията има специален регламент за преброяването на земеделските стопанства и страната ни използва всички показатели, включени в него. По предложение на депутати от земеделската комисия между първо и второ четене на закона бе допълнено, че преброявенето ще обхване и агротехниката, което не се изисква от европеския регламент, но пък така ще може да се направи анализ за актуалното състояние в сектора.

Националното преброяване на фермите ще започне пробно през есента на тази година. То ще стане в периода от 1 септември до 11 октомври 2019 г. в две части. Отначало земеделските стопани ще въвеждат данните самостоятелно онлайн в дните от 1 до 10 септември. През следващия един месец информацията ще се събира чрез анкетьори и ще се контролират от експерти по агростатистика от областните дирекции „Земеделие“.

Догодина, както във всички страни членки на ЕС, ще се проведе истинското преброяване, чиито данни ще бъдат изпратени в ЕК.

За отказ на стопаните за включване в преброяването се предвиждат солени глоби.

Прочетена 1103 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта