×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Дните на дребните земеделци у нас са преброени Избрана

В надпревара за места в Европарламента политиците пак обещават реки от мед и масло за малките стопани, но повече от 10 години крият истината колко от тях фалираха

Лили Мирчева

На 27 февруари депутатите приеха поредното отлагане на Закона за земята, който трябваше да въведе ред в поземлените отношения в България и най-вече да нарисува цялостната концепция на държавата за това какво земеделие ще правим в бъдеще. Сега крайният срок за законотворците се измести от 28 февруари на 31 декември тази година. С една дума – нещата ще си продължават по старому и едрите земеделски производители ще продължават да диктуват правилата. А в паралелния свят, където съществуват дребните производители, ще трябва да затягат коланите. В тази връзка депутатът от „Обединени патриоти“ Петър Петров разкритикува поредното удължаване на срока и обвини ГЕРБ в липса на политическа воля: „Това е път по-нататък за уголемяването на октоподите, селскостопанските, които са създадени в България. Срамно е България да произвежда пшеница и ечемик“. Подкрепи го и Бюрхан Абазов от ДПС като запита: „Продължаваме ли да концентрираме земята в ръцете на шепа хора, 2% от земеделските производители да обработват 80 на сто от земята на България? Продължаваме ли да внасяме плодове, зеленчуци и меса, или искаме да променим земеделието в България?“

Че управляващите не искат да се промени нищо в земеделието, говори и това, че по три от подмерките на Програмата за развитие на селските райони, насочени към подпомагане на малките семейни ферми, няма да има прием и за тази година. Става въпрос за мерките 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма“, подмярка 4.4.2 „Непроизводствени инвестиции в малки стопанства“ и 6.4.2 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитието на малки стопанства“.  

Че дребните земеделци са последна грижа на екипа на министър Румен Порожанов е видно от нормативните документи, които сътворяват. Под предлог нарушенията на биофермери, засечени от Сметната палата, в МЗХГ решиха в Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ да въведат промени, които ще бръкнат дълбоко в джоба на дребните биопроизводители, да не кажем, че ще ги убият финансово. За тях изискването за представяне на описи на парцели ще бъде нова непосилна административна тежест. Както обясни Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“, примерно в малка зеленчукова ферма в един парцел се отглеждат пет култури. За всяка леха, както се казва, ще трябва да се представи почвена проба, каквато за други големи стопанства, например в зърнопроизводството, това не се изисква.

Един биофермер може да кандидатства за субсидии, само ако целият блок на земеделското стопанство е нотифициран, т.е. няма как да се кандидатства само с един парцел от блока. Трябвало всички да са със сертификация. А какво ще прави фермерът ако за някой от продуктите му са го наказали (дори без да е по негова вина) и са го върнали в преход. Тогава губи цялото поле.

Да не говорим, че мярка 11 за биологично земеделие не работи за нови кандидати, защото няма пари за тях. Имало е предложение субсидиите по тази мярка да се ограничат до 500 декара, т.е. едрите биофермери, който получават тлъстия пай от баницата, да бъдат орязани, но засега управляващите мълчат по казуса. Ще добавим, че от лятото на миналата година досега близо 500 биоземеделци са се отказали от този тип производство. За това обаче агроведомството мълчи, както и хилядите малки стопанства, които са фалирали само за година. А колко земеделци напуснаха стопанствата завинаги, никой и никъде не води статистика.

Но я се заслушайте в предизборните обещания на кандидатите от всички политически партии – то не са помощи за малките стопанства и младите фермери, не са приоритети в агросектора като животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство, не са мерки за оздравяване на селата, които отдавна са в будна кома и няма лекар, който да ги върне към живота.

Както вървят нещата у нас дните на малките стопанства са преброени. До идването на следващия програмен период ще останат само големите, чийто лобита в администрацията ще пишат наредби и правилници. Защото субсидиите намаляват… предимно за дребните земеделци.

етикети:
Прочетена 2511 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта