Аграрната гимназия в Добрич по пътя на модерното обучение Избрана

Специализираното училище е с обновена почвообработваща техника, реализира и нови проекти за учебна практика

Габриела Събева

Наред с цените на зърнената продукция, състоянието на посевите и очакваните добиви, на дневен ред през последните години пред земеделските производители стои още един сериозен въпрос. Липсата на кадри в земеделието, на добре обучена работна ръка и на желаещи да се развиват в професията си хора става все по-често явление, за което фермерите редовно сигнализират. Прогнозите са дори за сериозна ескалация и проблеми в редица сектори в бранша заради трудното намиране на квалифициран персонал. От другата страна на барикадата /а дали не от същата?/ стоят професионалните учебни заведения, които подготвят бъдещите механизатори, зеленчукопроизводители, ветеринари и т.н. Поставени в условия на оскъден бюджет, те са длъжни да еквилибрират между нуждите на агробизнеса, заръките на управляващите, пристигащи под формата на наредби, постановления и заповеди, и учебните програми. Днес ще посетим едно учебно заведение в сърцето на Добруджа, което прави всичко по силите си да надскочи обстоятелствата и статуквото и да докаже, че заслужено съществува и образова вече 113 години.

direktor G.Gospodinov 1

Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич е създадена през 1906 г. като първото земеделско училище в района. То е третото в страната след тези в Русе и Пловдив. Идеята за основаването му възниква още през 1882 г. заради очерталата се нужда от специалисти в земеделието. Събират се видни дейци и решават, че в Добруджа ще се създаде такова учебно заведение. Въпреки че след това територията попада под румънска окупация, училището и възпитаниците му се запазват. По-късно, през 1963 г. то се превръща в Техникум по механизация на селското стопанство, а през 2003 г. – в Професионална гимназия по аграрно стопанство.

Днес учебното заведение обучава 220 ученици по специалностите агроекология, механизация на селското стопанство, фермерство, озеленяване и цветарство. Възпитаниците на ПГАС извършват практиката си върху 1770 дка, предоставени от Държавния поземлен фонд. Нивите са разположени на 35-40 км от областния център Добрич в селата Вратарите, Бдинци и Орлова могила. Освен традиционните полски култури като пшеница, слънчоглед и царевица, учениците от ПГАС се грижат и за овощна градина в двора на училището. Преди 13 години в нея са засадени ябълки, череши, круши и лозя. На опитното поле бъдещите земеделци отглеждат още редица билки като чимен, лавандула, риган, маточина и мащерка, за да се запознаят с ароматните подправки, които виреят на добруджанска почва.

„Всички специалности в ПГАС са актуални за Добричка област, защото те са свързани пряко със селското стопанство. В края на курса си на обучение нашите ученици получават много свидетелства – общо шест документа, сред които диплом за средно образование, свидетелство за професионална квалификация, свидетелство за шофьор, тракторист, комбайнер”, поясни директорът инж.Господин Господинов.

Той допълва, че в момента наистина се усеща голям глад за механизатори, за водачи на комбайни и трактори: „Най-значимият проблем е за нас е техниката на училището. Фермерите искат да наемат добре обучени механизатори, грамотни за новите и модерни машини и ние се стараем да отговорим на потребностите им”. През последните две години Професионалната гимназия по аграрно стопанство успява да закупи със собствени средства и чрез дарения земеделска техника. Част от помощите идват от бивши възпитаници, които в момента развиват собствен бизнес в Добруджа. Така учебното заведение се оборудва със сеялки, торачки, GPS-навигации, доилни агрегати, пчелни кошери и др. „Разполагаме със съвременни машини за почвообработване, но все още голямата ни нужда е от комбайн, с който да прибираме реколтата от пшеница, царевица и слънчоглед”, уточни още инж.Господинов. Разбираемо е, че средствата от бюджета са абсолютно недостатъчни са закупуването на нужната машина.

За да бъде качествен учебният процес, ръководството на Аграрната гимназия планира оборудване на работилница и лаборатория за диагностика и техническо обслужване на трактори и автомобили. Всичко това ще се случи по проект от Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“, спечелен през 2018 г. на стойност 70 000 лв. Предстои оборудване на нови кабинети по растениевъдство и животновъдство, както и работилница с електрохидравличен подемник. В нея ще се помещават още машина за баланс, монтаж и демонтаж на гуми за леки и лекотоварни машини, бутален компресор, стенд за почистване на горивната система на дизелови и бензинови двигатели. Предстои закупуване на модул за диагностиката им, както и детектор за въглероден двуокис.

В края на 2018-та в ПГАС пристига още един финансов транш - 100 000 лв., отпуснати от Министерството на образованието. „Това са пари за ремонт на покрива на основната сграда и за нова дограма”, уточни инж.Господинов.

Възпитаниците на училището извършват редовната си практика по ферми и стопанства в Добричка област. Освен това обаче през март предстои 20 ученици да посетят биологични ферми в Северна Италия, в района на Милано, където ще проведат практическо обучение по проект от програма „Еразъм +”. На място те ще се запознаят с добрите практики в биорастениевъдството и животновъдството, както и с иновациите, внедрени в съвременната селскостопанска техника.

Успешна реализация на своите възпитаници отчита учебното заведение, което не прекъсва взаимоотношенията си с тях след завършването им. „Много от учениците ни след завършване на висше образование се завръщат към семейните фирми, захващат се със собствен бизнес или пък започват работа към фирмите, в които са били на специализация”, подчерта инж.Господинов. „Притеснява ме много сериозно фактът, че броят на децата, напуснали държавата ни и потърсили реализация в чужбина, става все по-голям. Това обаче не се отнася само за Добричка област. Ние като учители и родители влагаме много усилия, нека учениците ни останат тук и се реализират в България”, пожела директорът на най-старото земеделско училище в Добруджа.

Прочетена 520 пъти Последно променена в Сряда, 13 Март 2019 12:00
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта