Защо излъга министър Порожанов Избрана

Всяка година се повтаря сценарият с очертаването на обработваемите земи като администрацията твърди, че започва от началото на март, а земеделците знаят, че ще има поне 20-30 дни закъснение защото в областните служби по земеделие нямали указания, пароли за достъп до ИСАК или други извинения

Лили Мирчева

„Знаете ли дали може да се изчертаваме, че в Кюстендил няма система“. Това питане към колегите си отправи във фейсбук земеделският стопанин Ивайло Асенов. За непосветените въпросът звучи като кодиран текст, но за всички фермери е ясно, че пак ще висят на опашки пред областните служби по земеделие в очакване да направят задължителното очертаване на земите си, най-малкото защото от него зависят и субсидиите им.

И тази година журналистите отправиха подобен въпрос към министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. На 11 март той отговори така: „Заповедта за старта на кампанията по директни плащания е подписана от моя заместник миналата седмица и е изпратена към Държавен фонд „Земеделие““.

Това на практика означава, че Кампания 2019 е стартирала успешно и в срок тази година. За да не бъде съшита с бели конци, както се казва, лъжата на министъра, той добави, че е възможно забавянето на Кампанията тази година да е заради публикуваните за обнародване промени в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. По думите му „всяка година има малко забавяне, но първите две седмици никога не са сред активните. Активният период започва от месец април. Заповед за старта на кампанията има и всеки е в правото си да подаде заявление“.

След като тези думи на министър Порожанов бяха публикувани, в мрежата заваляха питания от фермери дали горните и по-долните етажи на властта поддържат връзка. „Все пак да Ви информираме, че забавянето всяка година е минимум 20 дни и тази също не прави изключение. На 5.03.2019, когато звъннах да си запазя час за очертаване,защото следя Вашите изказвания (не дотам уместни и граничещи с истината), ми се изсмяха. А, след това като стане навалица пред службите, моля търсете вината у Вас, а не ние да сме все некадърните, че се сещаме в последния момент“, коментира стопанин пак във фейсбук.

„Драги г-н Порожанов, ти къде живееш? Днес (12 март) никъде никой не работи в ИСАК. И причината за това не е, че ние земеделските производители не искаме. Уважаемите Областни служби „Земеделие“ нямат пароли, достъп, указания и т.н. извинения. Питах Разплащателна агенция за Системата за електронни услуги на Държавен фонд "Земеделие". Казаха, че още нищо не знаят, нямат указания, нищо не знаят. Другото, което ми казаха, беше, че ще се радват ние земеделските производители да им тестваме системата и да им съобщим за грешки“, коментира друг фермер в мрежата.  

„Уважаеми г-н Министър Порожанов, трябва да Ви кажа, че система няма, т.е. има, но подопечните Ви служители нямат пароли, нямат указания как да работят с новата система, защото днес бях свидетел как гледат новата Ви система и не знаят кое как е. То имаше Ваши служители, които не знаеха старата система, а Вие нова им дадохте, та хептен ги ошашавихте. Та сега на въпроса: защо пак лъжете?“, попита в социалните мрежи друг стопанин.

А земеделски производители от Добрич съобщиха за в. „Гласът на земеделеца“, че в областната служба „Земеделие“ са ги отпратили с обяснението, че кампанията по очертаване на нивите започва на 1 април, т.е. срокът е изтеглен с цял месец назад.

Ще припомним, че на въпрос на в. „Гласът на земеделеца“ кога фермерите ще могат да кандидатстват електронно в кампанията по директните плащания, Порожанов отговори така: „Г-н Живков (шефът на фонд „Земеделие“, бел. ред.) обяви, че фирма „Технологика“ е приключила с договора си и е разработила този модул. Попитайте него, за да не говоря от негово име. Според мен би следвало и в настоящия прием да може да се кандидатства електронно“. От фонд „Земеделие“ също потвърдиха, че всеки фермер вече може да очертае земите си по електронен път, а след това да приключи с документите в областната служба „Земеделие“. Според експерти в ДФЗ идеята е повече хора да се регистрират в системата ИСАК, там да очертават, там да получават писма от земеделските служби.

От фонда потвърдиха, че всички стопани могат спокойно да очертават земите си по електронен път, като преди това са се регистрирали или пререгистрирали. Дори на кметовете били направени служебни имейли, чрез които можели да чертаят земите на стопаните, които не умеят да се справят с новите технологии. Дали това няма да се окаже грешна стъпка, ще научим скоро, защото може да се окаже, че ги третират като свързани лица.

Новината със служебните кметски имейли бе посрещната с насмешка от двама млади фермери, които коментираха, че едва ли скоро ще има очертаване на земите по електронен път, тъй като самата администрация в областните служби „Земеделие“ още не може да се справя със схемата ИСАК, а какво остава за кметове и редови земеделци. Стопаните припомниха за среща на служители от фонд „Земеделие“ и добруджански фермери преди години, където пак бил поставен въпросът с очертаването и техническото несъвършенство на ИСАК. Никой тогава не отговорил колко фирми досега са получили пари за създаването и „подобряването“ на тази система и колко струват на данъкоплатците ни лъжите на властта.

Прочетена 5910 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта