Никак не първоаприлски Борисов обеща 2 милиона лева на тютюнопроизводителите

Да беше първоаприлска шега, да го разбереш. А то с изцяло предизборен подтекст премиерът Бойко Борисов се разпореди от бюджета на държавата да бъдат извадени не 20 хиляди лева, не 200 хиляди, а цели 2 милиона лева, за да реши отдавна трупан проблем между тютюнопроизводители от Североизточна България и частна фирма за изкупуване на тютюн.

И така на 4 април управителният съвет на фонд „Земеделие“ ще отпусне милионите за неплатен тютюн от 2016 година, без дори да стана ясно как държавата ще си върне тези средства. Защото тези пари са изработени не от партията, която ни управлява, а от всички други земеделски производители и данъкоплатци, чиито дългове досега никой не е опрощавал така лесно с един замах. И защо тези пари не бяха извадени през 2016 г., а чак сега?

В същото време, ако задълбаем за причината, довела да се стигне до това положение, то отново ще се натъкнем на бездействието на родната администрация, която отдавна е трябвало да извърши законово разписания контрол върху фирмата изкупвач, но кой знае защо не го е направила. Само че поради нейното нехайство не администрацията ще плати масрафа, а онази бездънна каца, наречена бюджет.

„Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите“, е заявил при срещата си в Пристое премиерът Бойко Борисов.

На същата среща тютюнопроизводителите са го информирали и за друг проблем, който отдавна се знае в агроминистерството. От 2010 г. те би трябвало да плащат данъци за  преходната национална помощ, която получават, но не са били информирани. И сега данъчните искат да погасяват данъците си за 5 години назад. „С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим“, отговорил премиерът Борисов.

За нас остава да се чудим защо така се управлява българското земеделие? И да припомним, че въпреки хвърлените милиони децата дори на тютюнопроизводителите не остават в България...

sinor.bg

Прочетена 701 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта