Отново не гласуваха Закона за градушките Избрана

Депутатите в комисията по земеделие на Народното събрание отново не гласуваха закона за градушките. Процедурата беше отложена по предложение на председателя на комисията Десислава Танева. По нейно мнение на масата на преговорите в бъдеще трябва да бъдат поканени представители на застрахователите, които да дадат своите мнения, след като проучат настоящия проект на закон.

„Една концепция без участието на застрахователите е несериозна“, според Десислава Танева. „Въпросът е как със споделена отговорност и споделено участие на всички участници в производството на земеделска продукция в страната, с подкрепата на държавата, предвид измененията на климата, да направим по-ефективна защитата от тези климатични събития. Принципното съгласие на застрахователните организации за това, че има такава необходимост, включително споделянето на финансовата отговорност, е знак, че проектът трябва да бъде направен справедливо с участието на всички страни в процеса“, каза още тя.

Представители на застрахователни компании не са съгласни с варианта процент от застраховката да отива за защита от градушки. Те обаче са съгласни да седнат на масата на преговорите и да участват в търсенето на общоприемлив модел за защита от градушки. Председателят на земеделската комисия предложи на масата на преговорите да седнат депутати, представители на застрахователите и на Министерство на земеделието, храните и горите, за да се намери консенсус за това как трябва да изглежда законът.

Законопроектът за превенция от неблагоприятни климатични събития касае превръщането на изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в държавно предприятие, коментира Светла Василева , председател на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ. Чрез приемането на законопроекта, според нея, ще се постигне сигурност и постоянство за работещите в агенцията „Борба с градушките“. „Преобразуването на агенцията в държавно предприятие ще подсигури едно по-добро финансиране, вместо да изпада в агония, в каквото положение се намират през последните 10 години работещите в агенцията.“, посочи Светла Василева.

етикети:
Прочетена 871 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта