Германските фермери се разбунтуваха поради затягането на правилата за внасяне на азотни торове Избрана

Конфликтът между германските фермери и федералното министерство на змеделието избухва поради планираното затягане на правилата за внасяне на торове. Решението е взето във връзка с масовото замърсяване на земеделски земи с нитрати и предвижда установяването на норма на торене не повече от 170 кг азотни торове на декар без значение от резултатите от почвените анализи. Документът също така въвежда строги санкции за нарушителите.
 
"Злоба, разочарование и отчаяние са налегнали германските фермери, а младите губят куража си да продължават да се занимават със земеделие", коментира Регина Селхорст, президент на фермерската асоциация  Westfälisch-Lippischen Landfrauenverband, в изказването си на протестен митинг в Мюнстер миналата седмица, където се събраха повече от 600 фермери.
 
Реките от клевети, които се изсипват въху земеделието и го обвиняват във всички възможни грехове, както и новото постановление за внасяне на торовете препълниха чашата на търпението на германските производители.
 
"На протеста има млекопроизводители, свиневъди, растениевъди, биологични и конвенционални фермери. Солидарността има ново значение в днешните сложни времена. Много поколение ние живеем и работим в нашите фермери и пазим семейните традиции. Селската култура, поддържания ландшфат, красиви ферми - това са нашите семейни предприятия. Ние сме по-малко от 2 % от населението, но поддържаме 50 на сто от територията на нашата страна красива и процъфтяваща. Кой ще поеме отговорността, ако всичко това бъде унищожено?", каза още Селхорст.
 
Неопределеността в аграрната политика и липсата на перспектива са взривоопасна комбинация, предупреждават германските фермери.
 
"Ние сме готови за промени, но агробизнесът ни трябва да остане устойчив. Ние възпитаваме фермери поколения наред. И така трябва да бъде. Изискванията, които сега се предявяват към селкото стопанство, ни откъсват от насъщните ни работа и ни лишават от сън. Направихме всичко, което обществото поиска от нас - реорганизирахме стопанствата, внедрихме научните иновации на полето и в оборите, попълваме стотици документи. И въпреки това не ни оставят на мира", каза Селхорст и настоя правителството да представи план за запазването на работните места за младите в аграрния сектор.
 
"Когато се закриват една ферма след друга, производството на хранителни продукти се изнася извън границите ни, означава ли това по-голяма хранителна безопасност за потребителите? Сега вече никой не знае какво има в чинията си, как са се отглеждали животните в някое далечно стопанство и как се е случвал кръговрата на хранителните вещества там", допълни Селхорст.
Прочетена 1492 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта