Няколко стръка оцелял слънчоглед изваждат стопаните от графата 100% пропаднали площи Избрана

Два квадрата слънчоглед да стърчат в една унищожена от градушка нива, фермерът няма да получи обезщетение за пропаднали площи. Защото правилата в момента са такива – само при 100% щета се изплаща обезщетение на стопаните. За производителите на плодове, зеленчуци и ягодоплодни ситуацията е още по-сложна. Минава комисия да отчете щетите, като за такива се броят откъснати и паднали на земята плодове и зеленчуци.

Ударените и наранените не влизат в сметката

„След 2-3 дни обаче тези плодове загиват и щетата се променя. Но няма регламент, според който комисията отново да мине и да оцени реалните щети“, обяснява Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. По тази причина много от стопаните са останали без обезщетения за миналата година, в която градушките също не бяха новина. Повечето от фермерите дори не са подавали заявления за такива, защото са наясно с правилата на наредбата и че те не работят в тяхна полза.

Друг проблем е свързан с държавната помощ, която се отпуска по схемата за застраховане на земеделската продукция. В момента премията по нея е 500 лева на декар. Ако при зърнопроизводителите тази сума приблизително покрива щетите, то при производителите на плодове, зеленчуци и ягодоплодни

аритметиката не излиза

„По наши изчисления тези пари покриват едва на 30% загубите, затова много от фермерите не се възползват от схемата“, казва Божидар Петков.

Затова овощарите искат промени в наредбата, свързана с обезщетенията за пропаднали площи заради неблагоприятни климатични условия. ДФЗ вече гласува бюджет от 4 млн. лева за тази цел. „На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи от посочените култури в резултат на неблагоприятни климатични условия. Съгласно схемата на помощта, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане. На база данни от миналогодишни плащания по схемата за държавна помощ е установено, че около 80% от земеделските стопани не сключват застрахователни полици. През 2018 г. пропадналите площи, заети със земеделски култури, за които са издадени констативни протоколи, съгласно държавната помощ са 73 382,30 дка“, пише в съобщението на фонда по повод гласуваните средства за обезщетения за 2019 година. Въпросът е какъв е смисълът от това подпомагане, ако парите не отиват по предназначение и не покриват реално щетите на стопаните. А градушките тепърва ще се вихрят...

Анета Божидарова

Прочетена 2906 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта