Смъртта и данъците - неизбежни Избрана

На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците, гласи известната реплика на американския държавник Бенджамин Франклин. Над 50 хиляди земеделски производители бяха „забравили“ да платят данъци върху субсидиите за 2017 година, скочиха миналия септември от Националната агенция за приходите. Беше оповестена сумата от 120 млн. лева – зад нея стояха фермери, които изобщо не бяха подавали данъчни декларации за получените от тях субсидии.

Палитрата се оказа пъстра – от стопани с няколко хиляди лева годишна субсидия до такива с над милион, уточниха от НАП. Тази картина лъснала след

засичане на данните от Държавен фонд „Земеделие“ и подадените данъчни декларации

от земеделските производители. В тази връзка от НАП започнаха масирана информационна кампания и към днешна дата това дава резултат, заяви за „Гласът на земеделеца“ говорителят на НАП Росен Бъчваров. За окончателния ефект от кампанията още няма конкретни данни, уточни той.

По силата на българското данъчно законодателство, земеделските производители дължат данъци върху различните видове субсидии, които получават, защото те са вид доход. Върху доходите от реализирана земеделска продукция, фермерите дължат освен данъци и осигуровки.

Единственото подпомагане, което не се облага с данък

са компенсациите и обезщетенията за пропаднали площи, заради неблагоприятни климатични условия.

Законът предвижда санкции за неподалите данъчни декларации земеделски производители, както и за онези, които са декларирали неверни данни. Глобата е съразмерна спрямо процента на нарушението. Санкцията за неподадена декларация е 500 лева. Субсидиите, които получават земеделските стопани са видни за НАП, защото агенцията разполага с персонални данни за всеки един регистриран фермер. Те се предоставят на ведомството от Държавен фонд „Земеделие“.

В сравнение с останалия бизнес и всички заети на пазара на труда,

регистрираните земеделски производители са в облекчен режим на данъчно облагане

припомнят от Националната агенция за приходите. Лицата на трудов договор, както и самоосигуряващите се дължат данък в размер на 10%. За регистрираните фермери като физически лица този данък е 4%, защото има 60% нормативно признати разходи, които не се доказват с документи. Стопаните ползват преференция и по отношение на осигуряването – прагът, върху който всеки регистриран земеделски производител е длъжен всеки месец да внася осигуровки е 350 лева.

Големите браншови организации у нас своевременно информират своите членове за всички промени, свързани с данъчните закони. На интернет страницата на НАП има специална брошура, свързана с данъчното облагане и задължителните осигурителни вноски на земеделските производители. Тя е актуализирана на 20 май, тази година.

Анета Божидарова

Прочетена 2641 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта