Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ: Рентите се запазват, няма индикации да падат Избрана

От асоциацията са доволни, че промените в законодателството, свързани с поземлените отношения, се отлагат

Рентите, които получават собствениците на земеделски земи, се запазват и няма никакви индикации да тръгват надолу, съобщи за „Гласът на земеделеца“ Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/. При високите цени на земята, които се запазват и дори плавно вървят нагоре, тенденцията е тъкмо обратната – и рентите поетапно да се вдигат, обясни още Стайков. Няма изгледи цената на земята да пада, затова няма как да падат и рентите, категоричен е той.

В по-голямата част на страната рентите вече са изплатени, гратисният период, в който земеделците трябва да се издължат е три месеца след началото на новата стопанска година, обясни още председателят на БАССЗ. От браншовата организация съветват собствениците да фиксират рентата в договорите в български лева или ако желаят – в натура. В никакъв случай рентата не бива да се обвързва с процент от произведената реколта, каквато порочна практика е имало преди години, припомнят от БАСЗЗ.

„Доволен съм, че новото законодателството, свързано с поземлените отношения се отложи. Всички страни искахме това. Сегашният закон работи, прибързани промени щяха да доведат до хаос. А и трябва да се изчака какво ще реши Брюксел за новата Обща селскостопанска политика и за следващия програмен период, и тогава да се правят промени в националното законодателство“, коментира Стайко Стайков.

„Няма индикации субсидиите по СЕПП за следващия програмен период да бъдат намалени, затова смятам, че въпреки притесненията на земеделците, следващият програмен период, който се очертава ще бъде стабилен“, каза в заключение председателят на БАСЗЗ. Според него най-важно е България да се пребори за по-ефективен контрол в земеделския сектор, за да няма злоупотреби с европейски средства.

Анета Божидарова

Прочетена 2009 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Стефанка Петък, 20 Декември 2019 12:28

    Рентата,която получих тази година е с 10 лв/декар по-ниска.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта