Как един китайски зеленчукопроизводител преживя коронавируса Избрана

Една компания от Пекин, която отглежда зеленчуци, се гордее с това, че не е вдигнала нито с един юан цените за купувачите в условията на пандемия от коронавирус, както им е била обещала. Интернет-търговията се е оказала особено успешен формат за стопанството.

Компания Hortipolaris от Пекин отглежда зеленчуци, подправки и ягоди в съответствие с екологичните практики, тоест опитва се да намали използването на химически продукти до минимум. Коронавирусът се превръща в предизвикателство за стопанството - компанията е обещала на своите клиенти, че въпреки всичко ще поддържа постоянни доставки на свежи продукти, като при това запази ниските цени за клиентите си.
Ръководителят на стопанстото Ден Сюй разказва: " В нашите оранжерии с площ 3,3 ха в Миюн, предградие на Пекин, произвеждаме домати чери, ягоди и салати. Продукцията ни основно се реализира в супермаркети от премиум клас и престижните ресторанти в цял Китай.
Повечето от работниците ни живеят в селата около Пекин и близо до стопанството. Поради това не им се наложи да преодоляват пропускателните пунктове, те стигаха навреме на работа и процесите по отглеждане на културите не се нарушиха.

Въпреки, че на много места в страната имаше бариери за ограничаването на трафика, това също не се отрази на компанията ни, тъй като собствените ни канали за реализиране на продукцията в Пекин и околностите бяха изгради много преди пандемията. Въпреки това транспортните разходи се оказаха по-високи в сравнение с миналата година.

Но ние бяхме обещали на китайските потребители да запазим стабилни цените. Пазарната цена на нашата продукция не се увеличи в резултат на епидемията. Поехме върху себе си увеличеното бреме на транспортните разходи. В самото начало на избухването на болеста имаше проблеми с търговията онлайн. Много от разносвачите на куриерските служби попаднаха под карантина и не можеха навреме да се обработват доставките. Продукцията започна да се натрупва в складовете, и клиентите временно спряха нови поръчки. Но веднага след премахването на карантината, куриерите се върнаха на работа и бързо елиминираха изоставането в доставките. След това обемът на поръчките отново започна да расте.


Освен от нестабилното количество на поръчките, нашето производство пострада и от проблеми с доставките на опаковъчни материали. Имахме продукти, които не можехме да продадем, защото не можехме да ги опаковаме. В този нелек период взехме назаем опаковъчни материали от съседни стопанства, за да продължим да работим.

Обемът на поръчките на нашите продукти бързо се увеличи след първоначалните трудноси и за да удовлетворим непрекъснато растящото търсене, внедрихме технология за нагряване при отглеждането на разсад и намаляване на периода на узряване на листините зеленчуци с 30 на сто".


Практически мигновено се формира онлайн пазара на храни. В собственият онлайн магазин на компанията обемът на поръчки в момента е с 50 на сто по-висок от преди началото на епидемията.
Прочетена 1001 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта