Станимир Статев: В Добруджа няма оптимизъм Избрана

На места в Добруджа пшеница няма да се жъне тази година, каза в интервю за „Гласът на земеделеца“ агробизнесменът Станимир Статев. Прогнозите са за 4-5 литра дъжд през следващите дни, но това е нищо и няма съществено да промени положението на полето. В момента няма никакъв запас от влага.

По отношение на цената на зърното Станимир Статев също не е оптимист. Той припомни, че сушата в Добруджа започна още от миналата година. И тогава добивите са били ниски, в Добрич са жънали по 400 кг пшеница от декар. При 30 стотинки цена производителите са получили по 120 лв от декар. Арендаторите са принудени от пазара да плащат високи ренти, подписали са договори и нямат полезен ход

По отношение на напояването, агробизнесменът пита - как да напояваш пшеница на 30 стотинки? Колко пари трябва да извадиш и къде ще излезе сметката да вадиш вода от 600 м? При техническите култури има сметка да се прави напояване, но не и при пшеницата.

За изхранване на населението и тази година ще има пшеница и царевица, но земеделците едва ли ще имат печалби. Затова и в момента те се въздържат от всякакви инвестиции в техника и други разходи.

Според Станимир Статев, едва ли зърнопроизводителите ще бъдат компенсирани от държавата, защото сушата няма да е тотална и те все нещо ще приберат. Това няма да е основание за нулева година и зърнопроизводителите все пак няма да останат без пари да засеят следващата реколта.

При етерично-маслените култури се надяваме поне някакъв добив да има, каза Станимир Статев. Работата е печална, не е оптимист той.

При боба, който от няколко години се отглежда в семейното стопанство на Статеви, също се очакват много ниски добиви и не се знае какви количества български боб ще има на пазара тази година. Производителите на боб в България се броят на пръстите на едната ръка. Производството на боб изисква много работа и огромни инвестиции. Самата фамилия Статеви е започнала с тази култура, тъй като в семейството много го обичат и решили да възродят това традиционно производство. Шансът им е бил, че по програма успели да закупят американски машини за вадене на боб, които са много скъпи. Необходим е и роторен комбайн със специален подбирач. В стопанството са автоматизирали напълно отглеждането на културата, защото ако се използва работна ръка, разходите само за ваденето му са 50-60 лв на декар.

В стопанството отглеждат твърда пшеница, булгур, произвеждат тиквени и слънчогледови семки и масла от тях. Вече присъстват и в търговските вериги, но стъпването им там е отнело години борба и никак не е лесно, показва техният опит.

Според Станимир Статев коронавирусът не е попречил на земеделието у нас, за разлика от сушата.

„Българинът е свикнал да се справя с всякакви ситуации, но не изключвам и фалити. Надяваме се, Господ и природата да се смилят над нас.“, е неоптимистичното заключение на агробизнесмена.

Ася Василева

Прочетена 6808 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта