Насред кризата ЕС все пак наля милиарди в Зелената сделка и усложни живота на фермерите Избрана

Днес ЕС представи двете ключови стратегии които са част от Зелената сделка- „От фермата до масата и стратегията за биоразнообразието. „Стратегията „От фермата до масата предвижда намаляване с 50% на риска от употребата на пестициди и ограничаване използването на торове с 20%. „Тя ще даде възможност за преминаване към устойчива система на ЕС за храните, която гарантира продоволствената сигурност и осигурява достъп до здравословни диети“, се казва в презсъобщение на Европейската комисия.  Освен това тя ще намали екологичния и климатичния отпечатък на хранителната система на ЕС и ще засили нейната устойчивост, като защитава здравето на гражданите и ще осигури поминъка на икономическите оператори.

„От фермата до трапезата“ си поставя няколко конкретни цели, които ще се постигат чрез “устойчиви практики, които ще бъдат подпомогнати от общата селскостопанска политика (ОСП), общата политика в областта на рибарството с нови потоци от финансиране и eко-схеми”. Конкретните цели на стратегията са:

  • намаляване с 50 % на използването на пестициди и риска от тях, 
  • намаляване с най-малко 20 % на използването на торове, 
  • намаляването с 50 % на продажбите на антимикробни средства, използвани за отглеждани в стопанства животни и аквакултури,
  • заделяне на 25 % от земеделската земя за биологично земеделие. 

Освен това сред заложените в нея цели са:намаление с 50% на продажбите на антимикробни вещества, използвани за отглеждани животни и аквакултури и достигащи 25% от земеделските земи в биологично земеделие. Предлага се и по-добро етикетиране с цел удовлетворяване нуждите на потребителите за здравословни и устойчиви храни.

Европейските фермери, рибари и производители на аквакултури играят ключова роля в прехода към по-справедлива и устойчива хранителна система. Те ще получат подкрепа от Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството чрез нови потоци на финансиране и еко-схеми за възприемане на устойчиви практики“, се казва още в прессъобщението.

Стратегията за биоразнообразието предлага трансформиране на до 30% от земята и моретата в защитени територии

Стратегията за биоразнообразието предлага конкретни стъпки за поставяне на европейското биоразнообразие на пътя към възстановяване до 2030 г., включително трансформиране на поне 30% от европейските земи и морета в ефективно управлявани защитени територии и връщане на поне 10% от селскостопанската площ под многообразно разнообразие от ландшафт.

Предвидените действия за защита на природата, устойчиво използване и възстановяване ще донесат икономически ползи за местните общности, създавайки устойчиви работни места и растеж.

Финансирането от 20 милиарда евро годишно ще бъде отключено за биологичното разнообразие чрез различни източници, включително фондове на ЕС, национално и частно финансиране.

Наред с другото се определят обвързващи цели за възстановяване на увредените екосистеми и реки, да се подобри здравето на защитените местообитания и видове в ЕС, да се върнат опрашителите в земеделските земи, да се намали замърсяването, да се озеленят нашите градове, да се подобри биологичното земеделие и други биологични разнообразие земеделски практики и подобряване на здравето на европейските гори.

Новата стратегия за биологичното разнообразие се справя с основните двигатели на загубата на биологично разнообразие, като неустойчиво използване на сушата и морето, свръхексплоатация на природни ресурси, замърсяване и инвазивни чужди видове. Приета в сърцето на пандемията COVID-19, стратегията е централен елемент на плана за възстановяване на ЕС, който е от съществено значение за предотвратяване и изграждане на устойчивост към бъдещи огнища и предоставя незабавни възможности за бизнес и инвестиции за възстановяване на икономиката на ЕС.“

Като основни части на европейската „зелена сделка“ двете стратегии ще подпомогнат и икономическото възстановяване, твърди ЕС. В контекста на коронавируса те имат за цел да засилят устойчивостта на обществото към бъдещи пандемии и заплахи като климатични въздействия, горски пожари, хранителна несигурност или епидемии от болести, включително чрез подкрепа за по-устойчиви практики в селското стопанство, рибарството и аквакултурите и чрез адресиране на защитата на дивата природа и незаконна търговия с диви животни.

А дали е така? Истинските фермери си знаят ...

Прочетена 1404 пъти Последно променена в Сряда, 20 Май 2020 21:19
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта