380 дка са насажденията с маслодайна роза в Добричка област Избрана

Царицата на цветята вече е в Добруджа!

  • По 340 кг/дка розов цвят са събрани при първия розобер

  • Общо 380 дка са насажденията с маслодайна роза в Добричка област

Габриела Събева

Промените в климата провокираха добруджанци да се насочат към по-нетрадиционни за региона култури. Първите не само за Добричка област, но и за цяла Северна България насаждения с роза Дамасцена са заложени край добричкото село Славеево. Масивите от 300 дка са създадени по мярка 4.1 от ПРСР „Инвестиции в земеделски стопанства”. Бизнес-планът включва още 100 дка с круши. По мярка 4.2 „Инвестиции в преработващата продукция” е изградена и дестилерия за етерични масла. „Проектите са реализирани през 2018 и 2019 г., а това е първата ни година на розобер”, съобщи Венцислава Апостолова, управител на земеделска фирма СД „Възход – Арньо – Апостолов и Лазаров”.

Обичайно събирането на розовия цвят започва около 15 май в Южна България. В Добруджа и в цяла Северна България всички култури узряват с две седмици по-късно. Масовият розобер в Добричка област започна в началото на юни, като на финала беше възпрепятстван от проливните ежедневни дъждове.

Rosa Slaveevo 3

Според Венцислава Апостолова крайният резултат след първия розобер си заслужава всички усилия и денонощен труд – добро количество и добро качество на маслото. „Очаквахме кампанията с вълнение и нетърпение. Въпреки че в началото всяко насаждение дава по-малко добиви, нашите агрономи установиха наличие на много цвят по розите. Като за първа година 340 кг/дка е много добър резултат!”, не крие задоволството си Апостолова. Веднага след прибирането на първите розови цветчета са изпратени проби за анализ. Предстоят повторни проби у нас и в чужбина за установяване на качеството на добитото розово масло. До момента резултатите удовлетворяват производителите от село Славеево.

„Розата е изключително трудна култура – работи се сутрин от много рано и всичко се бере на ръка. Изваряването също е трудно. Аз съм стояла до 3 часа през нощта в дестилерията, няма как да оставя процесите”, допълва още Венцислава Апостолова.

Събирането на розовите цветове се извършва ръчно. Работниците за кампанията са набрани от околните села. Желание да се включат в нея са обявили над 400 души, макар че за нуждите на насаждението са били необходими двойно по-малко хора. Доходите на берачите зависят от тяхната сръчност, заплащането е на килограм розов цвят. Проучване на фирмата е показало, че в Южна България най-добрите розоберачи стигат до 100 кг розов цвят на ден, а тези, които са със средни възможности - до 80 кг.

Розовите листенца се обират рано сутрин, още с росата. Тогава запазват качеството на маслото си. Продължителността на розобера е около 5 часа. Роза Дамасцена е популярна с финия си аромат и високо съдържание на масло. От нея се добива още розово масло и розов конкрет, които се използват в парфюмерията.В кулинарията също се употребява ароматният и вкусен розов цвят. От около 3 тона розов цвят се добива 1 кг от ароматното масло.

В момента основният проблем пред производителите на етерични масла е пазарът, който буквално е затворен, коментира още Венцислава Апостолова и допълва: „Рандеманът ни удовлетворява, сега се надяваме на добра цена! В момента обаче почти няма търсене, а има доста количества у нас. Заради пандемиятаCOVID-19 много от външните клиенти не правят заявки за тази година”.

За да подобри ефективността и рентабилността си, фирмата е стартирала процедура за сертифициране на биопроизводство върху 300 дка розови насаждения. Биологично чистото розово масло ще намери по-добър пазар в търговията. То е особено търсено във Франция. В Америка и Азия розовото масло също намира много добър пазар.

Земеделската фирма, създала розовите насаждения в Добруджа, се занимава със земеделие от 19 години. „Освен традиционните култури като пшеница, царевица, слънчоглед и нахут, вече започнахме да отглеждаме роза, лавандула, създадохме овощна градина от череши и круши и лозе”, разяснява още Апостолова. Тя не крие, че всяка фирма трябва да намери своето място, своята ниша и да прави най-добро. „Трябва да се преориентираме, да се съобразяваме както с природните аномалии и климатичните промени, така и с бизнес климата. Ние не се стремим да вземем бизнеса на някого”, категорична е още дамата.

Отглеждането на рози в Добруджа е необичайно. Към момента общата площ на насажденията възлизат на 380 дка. Освен край село Славеево, рози се отглеждат и в община Балчик. „Царицата” на цветята обича топлина, слънце и завет. Промяната на климата през последните години прави възможно навлизането на ароматното цвете в Житницата на България. Етерично-маслените култури намериха своето място и вече по полетата се култивират маточина, хизоп, кориандър, мащерка, два вида салвия и други билки.

Прочетена 1205 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    кико Четвъртък, 18 Юни 2020 15:33

    Йордан Апостолов депутата, негово е това произведение. Браво Дака, добре си се ориентирал!

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта