Опасност от фалити в земеделието! Избрана

  • За това алармира Кирчо Шарков, председател на ЗКПУ „Сеяч”, с.Царевци, област Варна

  • Пролетните култури също страдат от жестоката суша, реколтата от тях също е застрашена

Габриела Събева

Поредна тежка година отчитат земеделските стопани от Варненска област. Оказва се, че двата съседни региона – Варна и Добрич, са жестоко поразени от сушата. Резултатите след жътвата са повече от показателни. „Пшеницата беше много зле. Изкарахме средно по 50 кг/дка”, споделя председателят на ЗКПУ „Сеяч” Кирчо Шарков. През есента на 2019 г. той залага 4400 дка с пшеница. Още през април се вижда, че посевите са в плачевно състояниеи се налагат спешни мерки: „Развалих 1000 дка още в средата на май и презасях слънчоглед. Впоследствие разорах още 1000 дка пшеница и върху тези площи засях царевица. Така реколтирах само 2400 дка, от които добивите са трагични!”, допълва още Шарков. При рапицата добивите също са ниски – по 70-80 кг/дка.

Наблюденията и горчивия опит на земеделския стопанин показват, че проблемите със сушата се натрупват през годините. Основният „виновник” за изгарянето на посевите е липсата на зимна влага. „Дебел сняг, голям комат!” казват старите хора и са напълно прави. Още миналото лято горещините и липсата на валежите си казват думата, анализира Кирчо Шарков. „През есента и зимата нямаше валежи и сняг. Пролетта на тази година също се оказа без дъждове и това доведе до изсъхване на пшеницата през пролетта”, продължава стопанинът. Като втора причина за бедствието през настоящия стопански сезон кооператорът посочва ниските пролетни температури. „Определящият фактор е сушата с наслагване на още фактори – до минус 7 градуса и слани в края на април. После пристигна суховеят и той довърши посевите”, продължава с анализа Кирчо Шарков.

Едно от лошите последствия на оскъдната реколта е липсата на семена за есенната сеитба. В момента кооперацията купува посевен материал, с който да заложи новата реколта от пшеница. „Имах 350 дка елитни семена за възпроизводство, но всичко замина. Зърното е спаружено и свито”, разкрива още Шарков.

Това не е първият финансов удар за кооперацията и за региона на село Царевци. През май миналата година градушка унищожава реколтата от рапица. Поразени са и полетата с царевица. Пшеничните класове също са били увредени от тежките ледени зърна.

Въпреки тежките „дарове” на природата, през миналата година кооперацията успява да изплати по 60 лв./дка рента. През тази есен собствениците на земя също ще очакват добри суми. „Тази година най-вероятно рентите ще са по-малки. Хората обаче не искат и да чуят за по-ниски. Никой не оценява усилията, които полагаме и риска, на който сме подложени”, категоричен е председателят на ЗКПУ „Сеяч”.

Варненска област заема четвърто място в страната през 2019 г. по размер на рентите – 59 лв./дка. Най-високи суми са получили собствениците на земя в областите Добрич и Силистра, съответно по 87 лв./дка и 79 лв./дка. Какво ще се случи в края на тази стопанска година и как ще се стигне до консенсус за рентата, предстои да разберем.

Кирчо Шарков е категоричен, че ако има още една такава година, много хора ще бъдат принудени да се откажат и ще фалират. Това се отнася за голяма част от производителите в Североизточна България, смята фермерът. Песимистичните прогнози се дължат и на наблюденията му върху пролетните култури, от които след месец-месец и половина ще започне събирането на реколта

„В момента сушата продължава, температурите растат. Царевицата и слънчогледа също са зле. Имам общо 5000 дка с пролетници, при които нещата с всеки изминал ден се влошават”, не крие състоянието им Кирчо Шарков. „При нас не е валяло от началото на юни. Явно и при царевицата и слънчогледа няма да имаме реколта. Очертава се хайде да не казвам нулева година, но с много загуби”, тревожи се стопанинът. Той допълва, че след края на май-началото на юни, след падналите валежи, е имал някаква надежда, че поне пролетните култури ще се „отчетат” както трябва. Валежите обаче са били повърхностни и влагата бързо се е изпарила.

Кирчо Шарков е председател на ЗКПУ „Сеяч“ вече 13 години и обработва 13 000 дка земя. Поема една окаяна и с много задължения структура. През годините успява да я съживи и модернизира – с внедряването на нови технологии, обновяване на машините, прилагане на иновативни семена и продукти за растителна защита. Преди няколко години изгражда и кравеферма в кооперацията, в която се отглеждат 400 млечни животни. „Добре се развиваха нещата в животновъдството, но дойде COVID – 19 и обърка всичко. Заради затварянето на границите спадна потреблението и цените тръгнаха надолу. В момента има леко задържане, изкупуват ми млякото на 67 ст. за литър”, продължава с разказа си Кирчо Шарков.

Фермерът е категоричен, че въпреки трудностите ще продължава да се бори. Една от причините е малкият му син, който вече обикаля в прегръдките на баща си полетата и машините.

Прочетена 7255 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта