НССЗ е най-предпочитания и най-достъпен консултант за малките земеделски стопанства

Анкета сред 1800 земеделски производители показва, че 90% от тях са притеснени от невъзможността да получат информация при кандидатстването по новата програма за селските райони, без да получат съдействие от държавните консултанти.


Резултати от проведено анкетно проучване за определяне на необходимостта от консултантската помощ на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) за земеделските производители 
 
За да може Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) най-добре да се подготви за новия програмен период по Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020г. и да бъде изцяло в услуга на земеделските производители като им предлага подходящите съветнически услуги е необходимо Службата да има адекватна информация и данни доколко е необходима предоставяната от НССЗ консултантска помощ за земеделските производители за развитие на техните стопанства в т.ч. за кандидатстване и изпълнение на проекти, финансирани по различни европейски и 
национални схеми за подпомагане. 
В тази връзка в края на м. ноември 2013г. се извърши специално изследване под формата на анкетно проучване от външен екип научни работници с необходимата квалификация, които разработиха методология за провеждане на изследването, определиха извадката от лица, които да бъдат включени в анкетното проучване и обобщиха резултатите от изследването. 
Анкетното проучване е извършено на база на 1 733 бр. анкетирани, 
представителна извадка по области въз основа на данни от преброяването през 2010 г. 
 Двата основни изводa са: 
1. Земеделските производители имат значителна нужда от консултантската 
помощ на НССЗ за да развиват техните стопанства в т.ч. при 
кандидатстване и изпълнение на проекти финансирани по различни 
европейски и национални схеми за подпомагане. 
2. НССЗ е най-предпочитания и най-достъпен консултант за малките 
земеделски стопанства. 
Други важни резултати са следните: 
1. 94,9% (1 639 бр.) от анкетираните считат, че НССЗ в най-голяма степен може да отговори на потребностите от консултиране на малките стопанства за новия програмен период 2014 г. – 2020 г. На второ място по този показател са областните дирекции „Земеделие ” (ОДЗ) – 28 бр. (1.6%) и на трето място – ДФЗ-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) – 26 бр. (1.5%). На останалите консултантски държавни и частни организации, фирми и консултанти се падат 34 бр.(2%). 
2. Голяма част от анкетираните (63% - 1 090 бр.) заявяват, че трябва да бъде засилен капацитета на НССЗ чрез увеличаване на броя на експертите в териториалните областни офиси и/или чрез разкриване на общински консултантски центрове. 
3. 90% (1 548 бр.) от анкетираните считат, че без помощта на експертите на НССЗ ще се затруднят значително при набирането на информация и кандидатстването с проект по новата Програма за развитие на селските райони 2014 г. - 2020 г. и/или по други схеми и мерки за подпомагане. 
4. Анкетираните поставят на първо място сред съветническите и консултантски услуги, от които се нуждаят, разработването на проекти по новите мерки за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. – 1 596 бр. (92.2%). На второ място поставят услугите, свързани с изпълнение на вече одобрени проекти по мерките за развитие на селските 
райони – 1 004 бр. (58%). На трето място е консултирането по специфични технологични въпроси в растениевъдството и / или животновъдството – 803 (46.4%). 
5. Анкетираните са оценили като важна нуждата от „мобилни консултантски офиси”, като 79% (1 343 бр.) са посочили, че биха ползвали „мобилни консултантски офиси”, ако посетят тяхното населено място или тяхната община. 
 
 

 

Прочетена 2910 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта