НАЗ призовава да не се спекулира с очакваните добиви на зърното

Националната асоциация на зърнопроизводителите призовава да не се спекулира с очакваните добиви на зърното, защото така се подбива цената му на пазара. Стопаните ги чака тежка жътва, тъй като 80 % от ечемика и 20% от пшеницата са повалени на земята от поройните дъждове.
Заради влагата пшеницата в Русенско е нападната от най-вредните болести – септория, жълта и кафява ръжда, които ще доведат до високи загуби от декар. Падалото по земята зърно е негодно дори за фураж.
Иван Караиванов – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Ние останахме без флагов лист на пшеницата, а той храни последно зърното. Бихме се радвали на 400 кг, 450 кг и мисля, че за България не бихме могли да очакваме 6-те милиона тона, които изрази министърът на земеделието Греков. Едно такова заключение повлиява и върху пазара и върху цената на зърното, което ще се купува, а е и нереалистично.
В началото на изкупната кампания зърнопроизводителите очакват цената на пшеницата да е 300 лева за тон. Не изключват Украйна и Русия допълнително да сринат цените в Черноморския басейн. Въпреки слабата реколта, която се очаква, страната ни няма да остане без пшеница, тъй като са засети и сортове, които издържат на тежки климатични условия, категорични са от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Затова не бива да се спекулира и с темата за повишаване цената на хляба.
 
Източник БНТ

Прочетена 1893 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта