Търговски конфликт: Чолош осигурява целева помощ на земеделските производители

В четвъртък Европейската комисия заседава с експерти от страните - членки относно възможните последици от руската забрана за внос на определени продукти от ЕС.

Земеделският комисар, Дачиан Чолош, показа разбиране към опасенията на земеделските производители. Той обяви, че при необходимост, ще бъдат взети мерки за стабилизиране на пазара. В седмични срещи, държавите-членки трябва да обявят своите пазарни данни. Италианското председателство обяви специална среща на министрите на земеделието на ЕС на 5 септември.

Чолош: "Имам да направя две съобщения: Първо, в началото на следващата седмица ще въведа следващата мярка за стабилизиране на пазара за редица нетрайни плодове и зеленчуци. За тези продукти трудностите са несъмнено големи. Мярката ще бъде пропорционална и финансово изгодна. Второ, тази извънредна ситуация изисква по-бърз и по-добър достъп до данните на пазара, сектор по сектор. Ето защо вече действа засилен механизъм за наблюдение на пазара, който обхваща всички страни – членки на ЕС. Срещи с държавите-членки ще се провеждат на седмична база, толкова дълго, колкото е необходимо.“

Чолош заяви още: "Аз съм готов да предложа допълнителни мерки за ЕС, ако е необходимо. Производителите от целия ЕС могат да бъдат спокойни. Следим всеки сектор и пазар. Когато възникнат значителни рискове, ще действам. Чрез реформата в общата селскостопанска политика (ОСП) ние имаме финансови и правни инструменти за действие на европейско равнище, ръка за ръка с държавите-членки; главната цел е доверието в пазарите чрез европейска солидарност. "

Източник: https://www.topagrar.com

Прочетена 1921 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта