Информацията по ПРСР ще се публикува в ИСУН

От този програмен период цялата информация по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) вече ще се публикува в системата за управление на еврофондовете ИСУН, така както в момента е налична за оперативните програми. Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев след заседанието на ресорната парламентарна комисия вчера.

Освен селската програма, в ИСУН влиза и програмата по рибарство и морско дело. До момента двете програми бяха извън ИСУН с обяснението, че системата е финансирана със средства от структурните и кохезионния фонд на ЕС, докато двете програми се финансират от земеделския и морския фонд. Сега очевидно този проблем е решен.

По този начин страната ни ще изпълни и европейското изискване за публичност на получателите на евросредствата. В ИСУН единствено няма да се публикуват имената на хората, получаващи директни евросубсидии за обработваема площ, уточни Дончев.

В момента ПРСР публикува изпълнителите на проектите с година закъснение, като от информацията не става ясно какъв точно проект изпълняват.

Това е заложено в Закона за еврофондовете, който ресорният вицепремиер Томислав Дончев обеща да внесе напролет в парламента. Електронно кандидатстване и електронен отчет за изпълнението на европейските проекти през системата за еврофондовете ИСУН. Усвояване на рекордните 5.6 млрд. лева от европейските фондове през тази година. Тези ангажименти пое вицпремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред ресорната парламентарна комисия в сряда.

Към момента над 76% от средствата за изминалия програмен период 2007 – 2013 г. са усвоени. За тази година по правилото n+2 трябва да усвоим 2.318 млрд. евро, ако не искаме да загубим пари. Ако това се случи, което ще бъде чудо на чудесата, то усвояването на средствата ще бъде над 95%. Такова е било постижението и на Унгария през първия програмен период.

В бъдещия Закон за управление на еврофондовете са заложени санкции за администрацията, работеща с еврофондовете, и възможност за обжалване на актовете на управляващите органи на оперативните програми. Освен това държавните чиновници също ще носят отговорност за допуснати нарушения и грешки. В момента грешките се плащаха изцяло от получателите на средствата чрез налагането на т. нар. финансови корекции.

Прочетена 3611 пъти Последно променена в Четвъртък, 22 Януари 2015 12:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.