Биопроизводителите могат да се сдружават и без да са преработватели

Биопроизводителите ще могат да се сдружават и без да са преработватели. Този отговор е изпратен от Европейската комисия на запитване от българския евродепутат Момчил Неков по повод новия регламент за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, който се обсъжда от европейските институции, пише farmer.bg. Според определението за „група от оператори“ за участие в тях не се изисква като предварително условие всеки оператор освен земеделски стопанин да бъде и преработвател, се казва в отговора от Европейската комисия.

В предложения регламент се посочва, че земеделският стопанин може освен в производството на храни или фуражи, да участва и в тяхната преработка, но това не е задължително условие да се кандидатства за групово сертифициране.

Европейската комисия предлага на биопроизводителите да кандидатстват за колективно сертифициране, за да намалят разходите си за инспекции от страна на администрацията и специализираните одитори. По този начин ще бъдат укрепени местните мрежи от производители и преработватели, което е залегнало като приоритет в новата селскостопанска политика на ЕС, влязла в сила от 1 януари 2015 г., поясниха от ЕК.

Латвийското председателство на ЕС обяви, че ще предложи на земеделските министри от ЕС да обсъдят проекта за ново регламентиране на биоземеделието през март или май.

Биоземеделието е един от приоритетите в работата на евродепутата от БСП Момчил Неков като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, обясниха от пресцентъра на депутата.

Прочетена 3042 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта