Обучителен курс за млад фермер ще се изисква на третата година

От тази стопанска година се регистрирам като земеделски производител и тъй като нямам навършени 40 години, ще кандидатствам като млад фермер. Нямам специализирано земеделско образование. Трябва ли да съм завършил курс за обучение и към кого да се обърна?

Въпросът задава Димитър Киров от Хисаря

Ще уточним, че ако кандидатствате за субсидии по директните плащания, не е необходимо да имате завършен обучителен курс. Достатъчно е да отговаряте на възрастовите изисквания – до 40 г. възраст.

Ако обаче кандидатствате по мярката „Млад фермер“ по новата Програма за развитие на селските райони, ще трябва да покриете изискването за обучение. Трябва да имате

- средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или средно икономическо образование със земеделска насоченост и/или

- висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или висше икономическо образование със земеделска насоченост и/или

- Завършен курс от минимум 150 часа в областта на селското стопанство и/или по мярка “Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”.

При условие, че кандидатът не отговаря на изискванията за професионални умения и познания той може да бъде одобрен за подпомагане в случай, че се задължи в представения бизнес план, да изпълни тези изисквания в 3-годишен период от сключването на договора за отпускане на финансовата помощ по проекта.

Ако имате завършено специализирано образование в областта на земеделието, при ранкирането на проекта ще имате предимство и съответно ще получите допълнителни точки.

Ако обаче нямате такова образование, ще трябва да завършите обучителен курс от минимум 150 часа. Но това условие се изисква едва на третата година от изпълнението на проекта.

В сайта на ДФЗ или на интернет страницата на МЗХ, в раздела ПРСР, има списъци с контактите на оторизирани организации, които провеждат обученията за младите фермери. Ако на всяка цена желаете да преминете такъв курс на обучение, ще трябва да се свържете с тези организации и да разберете дали все още някъде се провеждат курсове.

Едва след като бъде пусната мярка 1 от новата ПРСР за трансфер на знания, различни организации и фирми ще подават проекти за предоставяне на обучение на фермери. Списък с одобрените от тях ще бъде публикуван на страниците на ДФЗ и МЗХ. В последните промени на Закона за подпомагане на земеделските производители се урежда създаването на Система за съвети в земеделието, която включва както Националната служба за съвети в земеделието, така и другите лица, които предоставят обучение за земеделските стопани.

Съвета на експертите от Националната служба за съвети в земедeлието (НССЗ) e сега да не бързате с това обучение.

Прочетена 10433 пъти
Оценете
(2 гласа)

3 Responses Found

 • Връзка на коментара
  курсове по английски език Сряда, 09 Септември 2015 18:04

  Няма по-хубаво нещо от това да можеш да черпиш опит от източника. И именно затова е важно да знае човек английски, дори да е фермер, за да може да чете и да се образова в оригинал от фермерите в чужбина и от техния опит. Курсове по английски език има достатъчно, че да си избере всеки този, който най-многхо пасва на него.

 • Връзка на коментара
  Моника Нинова Събота, 07 Февруари 2015 12:17

  Здравейте!

  Искам да Ви попитам дали е възможно да ми дадете някакви координати на учебните центрове и оторизирани организации, които провеждат такива курсове от 150 часа за обучение на млади фермери, защото аз нищо не откривам.
  Благодаря предварително!

 • Връзка на коментара
  Николай Запрянов Сряда, 28 Януари 2015 15:06

  привет, аз съм със степен бакалавър-екология и опазване на околната среда,това освобождава ли ме от задължението да премина обучителен курс? благодаря!

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.