Агрометеорологична прогноза до края на юни Избрана

През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при наднормени температури.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време. Прогнозираните валежи на много места в страната, с изключение на югоизточните райони по Черноморието, ще възпрепятстват жътвата на ечемика и пшеницата. Отново се прогнозира повишена вероятност за градушки, риск за полягане на посевите и разпиляване на зърното.

Постепенно спиране на валежите и подобрение на условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия се очаква през втората половина от периода. През периода при пшеницата в полските райони ще се наблюдава масово восъчна и пълна зрелост, а във високите полета - млечна и преход към восъчна зрелост.

При слънчогледа ще се осъществява образуване на съцветие, а на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Павликени), в североизточните (агростанция Търговище) и в южните райони при посевите ще се наблюдава и начало на фаза цъфтеж.

При ранните хибриди царевица ще протича фаза изметляване, а при по-късните хибриди - листообразуване. До фаза изметляване царевичните посеви трябва да се обследват за наличие на един от икономически най-важните вредители - царевичния стъблопробивач. При плътност на вредителя над ПИВ (10броя яйчни купчинки на 100 растения) е необходимо навременно инсектицидно третиране (срещу младите ларви преди вгризването им в стъблата).

В края на юни отново се прогнозират максимални температури на места до 37-38оС. Тези екстремно високи стойности временно ще затормозяват вегетацията на пролетните култури, ще имат негативно въздействие върху формирането на репродуктивните органи при зеленчукови култури (градински фасул, домати, пипер и др.), а при ниска атмосферна влажност могат да причинят окапване на цветовете и завръзите.

Неустойчивото време изтеклия период и прогнозираните валежи в началото на следващия - са предпоставка за увеличение на заразите от кубинска мана (Pseodoperonospora cubensis) по зеленчуковите култури от семейство Тиквови (Cucurbitaceae) – краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши, което ще изисква провеждане на профилактични пръскания срещу патогена.

При краставиците срещу кубинската мана могат да се използват фунгицидите: Шампион ВП – 0,15%, Манкоцеб 80 ВП - 0,25% (краен срок за употреба 13.09.2019), Дитан М-45 – 0,2%,Дитан ДГ – 0,2%. При поява на първите признаци на болестта се препоръчва унищожаване на засегнатите от патогена растения и употреба на препарати със системно действие: Верита ВГ – 0,15%, Галбен 8 М 65 – 0,25%, Ридомил голд МЦ 68 ВГ – 0,25%, Алиет флаш – 0,3%, Куадрис 25 СК – 0,075%, Инфинито СК – 0,12%.

През периода по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през последните дни на юни. Те трябва да се извършват през по-хладните часове от деня, когато температурите не надвишават 22-23оС и относителната влажност на въздуха е над 50%.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 4476 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта