Агрометеорологична прогноза за периода 23 – 29.09.2019 г. Избрана

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време. Прогнозираните валежи в средата на периода, предимно в югозападната част от страната, на места е възможно да окажат положително влияние върху силно намалените запаси от вода в почвата и да подобрят условията за протичането на началните фази от развитието на засетите в агротехнически срок полета със зимна рапица.

През периода започват да текат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на пшеница в районите на Предбалкана, и Северна България. В началото на периода изтича и оптималния срок за сеитба на зимната рапица. Възможният срок за засяване на рапицата е до края на месец септември, което предполага, че растенията ще достигнат фенологично развитие гарантиращо успешното им презимуване във фаза розетка.

През периода агротехническите дейности са свързани с провеждането на почвообработки и подготовка на полетата за сеитба на зимни житни култури, сеитбата на зимна рапица, жътвата на встъпилите в пълна зрелост късни хибриди царевица. Задълбочилата се почвена суша в голяма част от земеделските райони на страната, ще продължи да затруднява качествените почвообработки. Промените в агрометеорологичните условия изразяващи се в понижение на температурите и превалявания ще окажат влияние върху съдржанието на захари на късните винени сортове грозде.

Драгомир Атанасов

Агрометеорлог в НИМХ

Прочетена 3255 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта