Агрометеорологична прогноза 16 - 22 декември Избрана

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условияще се определят от меко за сезона време.

В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. Условия за протичане на забавена вегетация при пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието.

В началото на третото десетдневие на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви. Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата в част от източните райони (агростанциите: Главиница, Силистра, Царев Брод, Д.Чифлик, Карнобат) и на места в Дунавската равнина (агростанция Новачене).

Вследствие продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на м2.

При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията успешно зимуват.

През следващия период валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане на дълбока оран на площите предвидени за пролетни култури. В южните райони следващият период е подходящ за извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла, моркови и др.

Градинският грах е с къс вегетационен период и е добър предшественик на зеленчуковите култури. Той се развива на всички видове почви, с изключение на тези с кисела реакция. За ранно производство на грах са по-подходящи леките почви. Предсеитбените обработки на площите, предвидени за отглеждане на грах, включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 см. Грахът се сее на дълбочина 5-6 см по няколко начина:

- гнездово - в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 60 см между редовете и 30 см между гнездата

- на редове - 20сm разстояние между редовете и 8-10 см вътре в реда

- лентова сеитба с 2, 3 до 4 реда в лента при разстояние между редовете 15-20 см и 50-60 см между лентите.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 3040 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта