Агрометеорологична прогноза за януари 2020 г. Избрана

Високите декемврийски температури удължиха вегетацията на есенните посеви. Вследствие наднормените температури част от късно поникналите зимни житни култури в Западна България (агростанците Кнежа, София, Кюстендил) формираха 2-3 лист.

През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и надклиматичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения.

Зимните житни култури ще встъпят в най-студения месец от годината в различно фенологичното състояние - следствие от продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. Значителна част от посевите ще зимуват във фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са голяма част от пшеничните посеви в Източна България (Силистра, Главиница, Царев брод, Долни Чифлик, Ямбол, Карнобат). Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са част от късно засетите, през ноември, зимни житни култури на места в Дунавската равнина (агростанциите Николаево, Павликени).

През януари прогнозираните минималните температури, до минус 15оС, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще бъдат критични за зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация. Тези стойности за критични и за изостаналите в развитието си посеви със зимна рапица, които вследствие есенното засушаване не формираха розетка (от 7-8 листа) – фаза, в която растенията успешно зимуват.

Очакваните валежи през януари, около и под нормата, ще увеличават почвените влагозапасите в 50cm и 100cm слой. В началото на зимата в по-голямата част от странатанивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е необичайно ниско за сезона. На места в Западна България (агростанците Кнежа, Кюстендил) и в част от източните райони (агростанциите Разград, Сливен) то е под 65% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През януари по-подходящи условия за провеждане на зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от месеца.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 8189 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта