Агрометеорологична прогноза 09-15.03.2020 Избрана

Високите температури в началото на март, достигнали на места до 23 - 24°С (Враца, Ловеч, Силистра, Варна, Пловдив, Сливен, Елхово, Ахтопол), активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения. Вследствие топлото за сезона време част от раноцъфтящите овощни видове (бадем, праскова) в източните и крайните южни райони на страната, много по-рано от обичайните срокове, встъпиха във фаза цветен бутон, а на отделни места (Карнобат) при бадема е регистрирана и фаза цъфтеж.

След краткотрайното, чувствително, понижение на температурите през втората половина от първото десетдневие на март, през следващия седемдневен период се очаква затопляне и промяна в агрометеорологичните условия. До средата на второто десетдневие те ще се определят отново от високи за сезона температури и средноденонощни стойности значително над биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури и рапицата. През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене, при рапицата - фаза розетка.

До средата на март при овощните култури ще се наблюдават различни фази - от набъбване и разпукване на плодните пъпки при семковите видове до цветен бутон и цъфтеж при костилковите видове (бадем, праскова) в полските райони. През периода критични минимални температури за напредналите в развитието си овошки не се прогнозират. По-подходящи условия за провеждане на предцъфтежни, профилактични, пръскания при овошките с медсъдържащи фунгициди срещу редица болести: ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, струпясване и др. ще има през втората половина от периода

През следващия период, след падналите повсеместни валежи през първото десетдневие на март, се очаква подобрение на условията за провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури. В средата на март започва агротехническият срок (15-20.03) за сеитбата на слънчоглед в Южна България

Периода е подходящ срок за засаждане на ранни картофи в южните райони на страната. Картофите се развиват добре на структурни, водопропускливи и добре аерирани почви (наносни, алувиално-ливадни и ливадно-канелени). Те се засаждат на дълбочина 7-8сm, при междуредово разстояние 60-70сm и вътре в реда – 25-35сm. Желателно е клубените да са рътени, с тегло 50-70 грама. Кълновете на картофите трябва да са насочени към повърхността на почвата. След поникване на растенията се извършва окопаване, а 2-3 седмици по-късно – окопаване и загърляне.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 2226 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта