Агрометеорологична прогноза до 03 май Избрана

През изтеклия седемдневен период развититето на земеделските култури протичаше при средноденонощни температури близки до и над климатичната норма. На много места в страната (Видин, Кнежа, Добрич, Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Чирпан, Шумен, Кърджали, Елхово) бяха регистрирани отрицателни минимални температури и се образуваха слани.

Топлинните условия през предстоящия седемдневен период ще се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни и пролетните окопни култури. Високите дневни температури надхвърлящи на места 25о С ще ускорят хода на вегетационните процеси при земеделските култури. Отрицателни минимални температури и опасност от образуване на слани и повреди по овощните видове не се очакват.

 

През втората половина от периода с прогнозираните интензивни валежи на места в западните райони от страната не са изключени градушки и нанасяне на повреди по селскостопанските посеви и трайни насаждения. В останалата част от страната валежи със стопанско значение не се прогнозират.

Отсъствието на такива в крайните североизточни части ще доведе до задълбочаване на дефицита на почвена влажност. При пшеничните посеви ще се наблюдава масово фаза вретенене, а на места (агростанции Новачене, Разград, Силистра, Карнобат) преход от вретенене към изкласяване. При рапицата ще протича фенофаза цъфтеж. При пролетните култури (царевица и слънчоглед), според сеитбените дати ще настъпват фазите поникване и листообразуване.

При овощните видове ще продължават цъфтеж и разлистване. При костилковите овощни видове, намиращи се във фаза цъфтеж се извършват пръскания срещу кафяво гниене. Третиранията трябва да се извършват в часовете, когато не се осъществява летежа на пчелите

През по-голямата част от периода се очакват подходящи условия за извършване на пролетните сеитби и за провеждане на почвообработки. По-интензивни валежи и възпрепятстване на агротехническите мероприятия и растителнозащитните дейности се прогнозират през втората половина на седмицата на места в западните райони от страната.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 4708 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта