Агрометеорологична прогноза за периода 18-21.05.2020 Избрана

След необичайно високите температури в средата на май, с максимални стойности до 34-35°С, през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна.

В началото на периода развитието на земеделските култури ще протича при наднормени температури, а в част от полските райони – и при недостиг на влага. Падналите валежи през първата седмица на май бяха неравномерно разпределени, а на места в Източна България твърде закъснели за есенните посеви. В част от източните райони, вследствие дефицита на почвена влага през първата половина от пролетта, пшеничните посеви са в критично състояние.

В края на второто и началото на третото десетдневие се очаква захлаждане и промяна в агрометеорологичните условия. През втората половина от периода се прогнозират валежи със стопанско значение и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви. През периода при пшеницата във високите полета ще протича масово фаза изкласяване, а в полските райони - цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. До средата на третото десетдневие ечемикът на места в южните райони ще встъпи във фаза млечна зрелост (начало). При слънчогледа и царевицата ще се осъществява листообразуване.

През периода при ранните сортове череши в южните райони ще протича фаза узряване. При лозата ще се наблюдава отделяне на реса и цъфтеж - фази критични за заразяване с мана и оидиум. За профилактични пръскания на лозите срещу мана са подходящи следните контактни фунгициди: 1% бордолезов р-р, Фунгуран – 0,15%, Шампион – 0,15%, Дитан ДГ – 0,3%, Делан -700 ВДГ – 0,05%, Полирам ДФ -0,2% и др.. При поява на първите признаци на болестта се налага употребата на системни фунгициди: Арметил М – 0.25%, Галбен 8 М 65 – 0,25%, Верита ВГ -0,2%, Акробат Р -0,25%, Микал Флаш – 0,3%.

За едновременна борба срещу мана и оидиум (брашнеста мана) са ефикасни фунгицидите: Kуадрис 25 СК – 0,07%, Кабрио Топ – 0,2%, Шавит Ф72 ВДГ-0,2%.

Подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания ще има в началото и в края на следващия период.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 3588 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта