Агропрогноза за периода 13 – 19.09: Подходящо за предсеитбени обработки Избрана

През първото десетдневие на месеца физиологичните процеси при късните земеделски култури протичаха при поднормени температури.

През следващия седемдневен период се очаква постепенно затопляне на времето като агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури около нормата. В полските райони от страната не се прогнозират валежи със стопанско значение като вероятност за превалявания ще има на места в самия край на периода. През периода голяма част от късните послки култури ще приключат фенологичното си развитие. Късните хибриди царевица ще достигнат восъчна и пълна зрелост. При винените сортове грозде ще протича узряване.

През периода условията ще позволяват прибирането на слънчогледовата реколта и освобождаването на полетата със царевични хибриди встъпили в техническа зрелост, прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта. Условията ще са подходящи за извършване на сезонните почвообработки – дълбока оран, предсеитбени обработки на полетата предвидени за сеитба със зимна рапица и зимни житни култури. Периодът е подходящ за подготовка на семената от пшеница и ечемик предвидени за есенна сеитба – обеззаразяване и третиране на посевния материал срещу семеннопреносимите фитопатогени, обикновена и праховита главня, септориоза и фузариози.

През септември времето е подходящо за създаване на нови ягодови насаждения. Засаждането се извършва при междуредово разстояние от 50-60 см и вътрередово от 15-20 см. Състоянието и качеството на новите насаждения зависи изключително от фитосанитарното състояние на разсада – трябва да се използва здрав посадъчен материал, тъй като много от болестите и вредителите по ягодите се пренасят именно чрез разсада.

До края на второто десетдневие на септември приключва оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна маслодайна рапица.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 4636 пъти Последно променена в Събота, 11 Септември 2021 19:48
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.