Агрометеорологична прогноза за периода 27.09 – 03.10.2021 г. Избрана

През изтеклия период в някои райони от страната паднаха валежи между 15 – 25 l/m2 (Елхово – 15 l/m2, Шабла – 16 l/m2, Ловеч – 16 l/m2, Силистра – 16 l/m2, София – 22 l/m2, Драгоман – 22 l/m2, Ахтопол – 24 l/m2, Кърджали – 26 l/m2), които подобриха почвеното овлажнение в орния слой и условията за провеждане на почвообработки. Въпреки това на много места в полските райони от страната отсъствието на валежи със стопанско значение доведе до задълбочаване дефицита на почвено овлажнение и намаляване на влагозапасите в еднометровия слой под 55 % от ППВ (агростанции Кюстендил, Сандански, Силистра, Карнобат, Сливен, Любимец, Бъзовец, Кнежа, Новачене, Борима).

В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време, което ще позволява довършване жътвата на пролетните окопни култури. Процесите на зреене при късните сортове овошки и лозя ще протичат при температури близки до нормата. В средата на седмицатаагрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Прогнозираните валежи ще осигурят нужната влага за началните етапи от развитието на засятите в агротехнически срок есенни култури (рапица).

През периода в котловините и високите полета има вероятност за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство. През периода започва оптималния агротехнически срок за сеитбата на пшеница във високите полета. В края на септември времето е подходящо за засяване на спанак. Сеитбата може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка в зависимост от условията и големината на площите. При ръчно засяване семената могат да се разпръснат площно или да се засеят редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 см. Дълбочината на сеитба трябва да бъде между 2 – 4 см. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма на декар варира между 2 – 3 кг.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог в НИМХ

Прочетена 4756 пъти Последно променена в Събота, 25 Септември 2021 10:20
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.