Борба с брашнестата мана по краставиците със сода за хляб

От брашнеста мана страдат много растения: краставици, грозде,тиквички, лук, рози, ябълки и др. Това е гъбно забиляване, което се проявява като бял налеп по листата и плодовете. Появата и разпространението на болестта зависят от условията (мрачно, облачно и дъждовно време), лошо проветряване в оранжериите, чести поливки, засенчване.

Борбата с болестта се провежда както профилактично, така и когато тя вече се наблюдава по растенията.
За борба ще посочим няколко съставки от домакинството: като вода, сода за хляб и тоалетен сапун. В топла вода се разтварят 3 супени лъжици сода. Сапунът (50 г) трябва предварително да се размекне в отделен съд и след това се прибавя към водата. Всичко това се смесва добре и с помощта на пръскачка растениятасе пръскат .
Действие: содата има мощни антимикробни свойства, увеличава добивите и подобрява вкуса на плода.
Пръскането може да се извършва веднъж на всеки 10-15 дни профилактично. Ако има силна поява на брашнеста мана е препоръчително да се направи 6-кратна обработка, по един път на 7 дни.
Друга рецепта за профилактично пръскане срещу брашнестата мана е с 5 супени лъжици сода за хляб разтварени в 10 литра вода, към тях се прибавят 20 мл течен сапун. Първото пръскане се извършва преди цъфтежа, а след това 3-4 пъти с интервал от 7-10 дни.

Внимание: содата може да причини изгаряне на листата на растението, което ще доведе до стресова ситуация и опадване на цветовете. Не пръскайте краставиците със сода за хляб повече от веднъж на два дни. Пръска се се само сутрин (преди 9 часа) и вечер (след 19 часа).

Петър Кръстев

Прочетена 16068 пъти
Оценете
(4 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта