Системните препарати дават по-голяма сигурност

Групата на системните препарати за растителна защита е с качествено различен механизъм на действие от контактните. Формулациите са направени така, че активните вещества на използвания продукт да защитават растението като проникват в растителните тъкани и сокове.

Проникването на системните препарати в растенията ги прави независими от дъжда – т.е. те не могат да бъдат измити от него. Разбира се с уговорката, че за повечето от тях важи правилото, че не трябва да вали поне два часа след пръскането. Това е времето, за което те проникват в растителните тъкани и ги защитават отвътре.

. Системните препарати са за предпочитане да се използват в случаи, когато времето е неустойчиво и с чести превалявания. Тогава не се налага повтаряне на пръскането след дъжд.

. Повечето от тях имат и лекуващо действие. Това означава, че с тях задължително се налага пръскане, когато растенията вече са заразени от дадена болест. По този начин се стопира по-нататъшното развитие на патогена в заразените части и се предотвратява възможността за заразяване на нови.

При този вид препарати трябва задължително да се съобразяваме с посочения карантиннен срок. Т.е. консумирането на плодовете и зеленчуците преди неговото изтичане крие рискове за здравето.

Петър Кръстев

Прочетена 1714 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта