Отглеждане на късни домати в пластмасови оранжерии

За производство на късни домати са подходящи всички индетерминантни (високорастящи) сортове с едри плодове. Късните домати се отглеждат чрез предварително производство на разсад, който не се пикира. Сеитбата на семената се извършва през периода 20-30 юни на открито. Разсадът пониква на 4-5-я ден и е готов за около 30-35 дни. През това време той се полива умерено, без да се преовлажнява и се следи за болести и неприятели. Може да се подхрани с листни торове. Разсадът е готов за засаждане когато е образувал 5-6 същински листа и са формирани цветни бутони.

Засаждането в оранжерията се извършва към края на юли или в първите дни на август. Засаждането може да е в двуредови ленти или на равна повърхност, като оформянето на профила става през вегетационния период. Независимо коя от двете схеми ще се предпочете, разстоянието между растенията в реда трябва да бъде 35 см.

През периода юли-август се поддържа висока почвена влажност. Извършват се по-чести поливки с по-високи поливни норми. През септември и октомври поливките се разреждат, а поливната норма се намалява. Редовно се провежда подхранване с амониева селитра.

Петър Кръстев

Прочетена 2853 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта