Бялата зелева пеперуда е опасна за зелевите култури

Зелевата пеперуда в България развива 3-4 поколения. Пеперудите от второто поколение летят през юни и юли, от третото - през август и първата половина на септември, и от четвъртото - през септември и октомври. За бялата зелева пеперуда е характерно, че се развива в населените места и около тях, а в полските райони почти липсва.

Вредят гъсениците, които се хранят с листата на голям брой културни и диви кръстоцветни видове, но най-големи повреди причиняват по различните видове зеле.

Известно време след излюпването, младите гъсеници живеят на гнезда, а след това се разпълзяват по всички листа на зелето. Докато са малки гъсениците нагризват листата отдолу, а по-късно унищожават листата напълно, като не засягат дебелите жилки. Ако не се борите с този вредител, гъсениците са в състояние да изядат цялата глава, оставяйки само жилките.

Как може да попречите на пеперудите да снесат яйцата си по зелето?

. Младият разсад може да бъде поръсен с дървесна пепел. При сухо време този метод ще работи за няколко дни.

. Някои растения с остър мирис също отблъскват пеперудите. Това са невен, тагетис и целина. Засадени между зелето, те трябва да се справят с тази задача.

. Пеперудите също не харесват миризмата на картофи, коприва, листа от домати. Нарязват се стъбла от тези растения в малко количество вода, филтрират се и зелето се напръсква.

Ако пропуснете този момент е нужно да се проведе химическа борба. Икономическият праг на вредност за извеждане на борба е 10% нападнати растения и унищожена 25% от листната им маса.

Борбата с бялата зелева пеперуда се провежда с някои от следните инсектициди: Метеор, Циперкал, Авант 150 ЕК и др., с прибавка на прилепител.

Петър Кръстев

Прочетена 2348 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта