Кога е необходимо премахване на част от листата на зелето

При дъждовно време през лятото и есента първите листа на зелето, разположени почти върху почвата, започват да гният. Освен това, за да се избегне и нападението от охлюви също могат да се отделят няколка от най- долните листа, ако те са в съприкосновение с почвата. Премахват се също болни, силно пожълтели изасъхнали листа.

Когато зелето е нападнато от листни въшки, основната част от насекомите се крият в най-ниската част на растението. Понякога е препоръчително, вместо да се използват пестициди, да се отрежат долните листа и по този начин да се унищожат неприятелите. Този вариант е подходящ, ако най-долните листа са много близо до почвата и така пречат на достъпа до зелето за агротехническите и химически обработки.

Големите листа пречат на окопаването на зелето, а то е необходимо, за да може стъблото да образува допълнителни корени в долната си част, което ще го направи по-стабилно.

След премахването на листата е необходимо в почвата около стъблото да се внесе не голямо количество торове, тъй като с премахването на листата хранителните вещества са намалели.

Петър Кръстев

Прочетена 2340 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта