Условия за прибиране на ранните моркови

Ранните сортове моркови започват да узряват в средата на лятото. Периодът на вегетацията им не превишава 80 дни. Обикновено ранните моркови започват да се прибират постепенно като от почвата се изваждат тези кореноплоди, които са достигнали диаметър повече от 1 см. Тези моркови са все още много нежни, но са достатъчно сладки. Те са чудесни за салати и бебешка храна, много вкусни и сочни в суров вид. Единственият недостатък на ранните моркови е, че не са подходящи за съхранение. Тези сортове не се препоръчва да остават в почвата, тъй като те се напукват и губят от вкусовите си качества.

Външни признаци за определяне на времето за изваждане на морковите
С постепенното почистване не забравяйте да премахнете ямите, образувани след отстраняването на корена, тъй като те могат да се превърнат в вход за проникване на морковените мухи. Възможно е да се приберете цялата реколта от ранните сортове, за да се създаде място за друга култура. Морковените лехи перфектно служат за отглеждане на късно зеле, салата, броколи, карфиол, праз.
Външни признаци за определяне на времето за изваждане

За да разберете кога да извадите морковите не е необходимо да знаете срока на узряване на сорта, а внимателно да следите лехата с моркови.
    . Един от основните признаци за узряването на плодовете е пожълтяването на листата, особено на долните.
    .Друг признак за напълно узрели моркови езапочването на образуване на странични корени, което означава готовността на двугодишното растение за преход от етап на образуване на кореноплод към етап на образуване на семена.
   . Няма смисъл от по-нататъшно забавяне на изваждането на морковите, ако те са достигнали размера, формата и цвета, заявени от производителя на семена.

Петър Кръстев

Прочетена 1824 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта