През есента засейте на празните лехи листни зеленчуци

През септември лехите в градината постепенно се изпразват. Прибрани са тиквички, патладжани, домати, лук, моркови ... Само късното зеле и тиквите все още са в градината. Зеленчуковата градина е почти празна, но и началото на есента може да се използва за засяване на вкусни и здравословни култури.
Салатите са не само вкусни, а и пълни с витамини и микроелементи.
Те лесно понасят ниски температури, спокойно растат при температура от +5 °C, не се страхуват от студове до -4 ,- 5°C.
Листните зелени салати са с кратък вегетационен период, обичат прохладата и не изискват продължителна светлина. Бързо растящите салати поемат бързо микроелементите от почвата, затова се препоръчва да се внесат в лехите азотнокалиеви торове преди засаждането.
Марулята е най-разпространеният вид салата. Ако отглеждате маруля в горещината, тя ще бъде горчива и бързо ще стрелкува. Така че септември е по-доброто време за отглеждане на маруля.
Китайското зеле не образува глава, а образува розетка от зелени листа на дълги месести дръжки. Развива се добре при температура от +14 - 18°C.

Китайското зеле също не е растение на дългия ден, бързо ще стрелкува. То е идеално за засяване през септември. В зависимост от сорта, китайското зеле се развива за 40 до 60 дни.
Руколата е растение с оригинален вкус . Предпочита ниски температури, оптималната температура за растежа му е +14 - 18°C, не мръзне до -5 ,- 7°С.
Руколата не обича сянката, ако я засеете на сянка губи уникалния си вкус. След 25-30 дни от засяването руколата е готова за консумация.
Спанакът също предпочита хладното време и късия ден. Оптималната температура за спанак е +15 - 19°С. Обича обилно поливане.
Готов е за прибиране, в зависимост от сорта, 30-50 дни след засяването.

Петър Кръстев

Прочетена 939 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта