Кога и как да прибираме морковите

Някои любители градинари сеят много рано морковите, като сеяр ранни сортове, с къс вегетационен период. Те са готови за прибиране още по средата на лятото. Такива моркови не могат да се съхраняват дълго. Ако пропуснете срока за прибирането им, често те се нацепват в почвата, загубват сочността си и вкусовите си качества.
Късните сортове моркови са с вегетационен срок повече от 110 дни, това са есенните моркови. Те са готови за прибиране през септември в сухи дни.
Често любителите градинари смятат, че трябва да оставят морковите в земята до първите отрицателни температури. При ниски температури обаче, морковите често се нападат от сиво гниене. При това може да загубите по-голяма част от реколтата.
Но също така и ранното прибиране на морковите не се препоръчва. Ако външната температура е все още +20°C, не е препоръчително да внасяте морковите в мазето, докато температурата на въздуха стане по-ниска и морковите ще спрат да растат. Когато температурата на въздуха достигне + 4°C, морковът ще спре да расте.
В хладното време морковите натрупват захари. Септември е добро време с невисоки температури, благоприятно време за прибиране на морковите.

Петър Кръстев

Прочетена 1698 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта