Растения агресори, бързо завладяващи градината

Свикнали сме с факта, че основните агресори в градината са плевелите. Има обаче и културни растения, които могат да завладеят десетки квадратни метра за 2-3 сезона.

Кои зеленчуци, ягодоплодни и други растения трябва да се засаждат много внимателно и непрекъснато да се наблюдават?

Разбира се, ако наистина искате да имате един от представителите на тези "нашественици" в градината си, може да успеете, но не забравяйте, че дори ограничаването на корените до 40-50 см дълбочина и редовното отстраняване на леторастите не са гаранция, че растението няма да се разпространи и в най-неочакваната част на градината .
Градинската ягода - ластуните при ягодата са предназначени за размножаване на растението, те се разпростират първо в лехата, а след това се прехвърлят в съседните. При това плодовете стават по-дребни, губят сортовата си особенност и цъфтят по-слабо.
Малина – пълзящите корени дават нови издънки на разстояние до метри от майчиното растение.
Земна ябълка, гулия, топинамбур- красивият ярко жълт цвят на гулията може идеално да разнообрази двора. Под земята обаче кореноплода активно завладява територия. За да се спасите от растението е нужно да го окосите есента, а пролетта да извадите старите клубени, докато новите още не са се образували.
Хрянът е също агресивно растение, на което ако не се обърне внимание ще завладее цялата градина. За да се спасите от хряна трябва да го засадите с ограждение на дълбочина до половин метър.
Киселец - децата го обичат, но тази култура също много активно се разпростира и с корени и със семена. Трябва често да се проскубва, но и да се премахват цветоносите, за да не се разнасят семената.
Естрагон - това растение също много бързо се разпространява в градината, освен това то не стои вертикално, а се разстила по земята, заемайки повече метри в диаметър. Привързвайте го навреме и премахвайте семената.

Петър Кръстев

Прочетена 1099 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта