Зелето не се плаши от внезапни студове

Много любители гладинари отглеждат в градините си късно зеле, от което да приготвят традиционното за нашата кухня кисело зеле, различни туршии с други зеленчуци и не на последно място да имат винаги под ръка в късната есен зеле за свежа салатка. Това е културата, която последна напуска мястото в градината и често остава дори след първите слани и замръзи.

Доколко зелето издържа на студ?

Възрастните растения на главестото зеле издържат рязко падане на температурите до–8°С. Затова зелките се отрязват след първите есенни слани, за да не се налага допълнително охлаждане преди съхранение в свежо състояние. Ако зелевите растения не бъдат охладени до началото на съхранение те бързо завяхват и стрелкуват (започват да образуват цветоноси).

Слабите замръзи са полезни за зелето, но ако температурите паднат по-ниско от –8°C, вътрешните листа на главите започват да отмират. Такова зеле не може да се съхранява дълго. Най-добре е тези зелки да се използват за салати за прясна консумация, да се готвят или да се консервират.

Бъдете внимателни и следете прогнозата за времето, за да приберете реколтата навреме. Ако не ви се отдаде да направите това има много начини да съхраните зелките в преработен вид.

Петър Кръстев

Прочетена 1068 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта