Най-честите грешки при отглеждането на разсад

Неправилно подготвена почва
Почвата за разсад трябва да бъде смес от няколко компонента. Обикновено тя включва почва, едър речен пясък, торф, дървени стърготини и др. Тези компоненти се смесват в определени пропорции в зависимост от културата, за която се приготвя почвата.
Ако не можете или нямате време да приготвяте почвата сами, добре е да закупите готовата почва в магазина.

Неспазване на времето за сеитба на разсад

Много хора занимаващи се с разсади са убедени, че колкото по-рано засеят семената за разсада, по-рано ще получат реколта. Но на практика често се оказва точно обратното. Не е нужно да се засяват всички култури през февруари. Особено ако нямате възможност да осигурите допълнително осветление. По-добре погледнете пакетчето на семената, внимателно прочетете инструкциите от обратната страна - там винаги е посочено времето за сеитба на семената.

Недостатъчна подготовка на семената за посев

В повечето случаи се пренебрегва подготовката на семената, процедурите за повишаване на кълняемостта и за предпазване от болести. Всички тези процедури оказват положителен ефект върху качеството на посадъчния материал, а така също и върху реколтата.

Сеитба на семената

Много честа грешка е поставянето на семената твърде дълбоко в почвата. Много от тези семена никога не намират „пътя нагоре” и загниват в съдовете след засяването, а това се отдава на качеството на семената.

Гъст посев

Ако засеете повече семена за по-сигурно, а след това не проредите посева се получава гъст посев. Така за всяко растение остава по-малко площ за хранене, по-малко светлина и въздух. Разсада се изтегля и се увеличава риска от сечене на разсада.
Неправилно поливане

Не поливайте обилно засетите семена, това ще ги забие дълбоко в почвата, а почвата ще се спече и те трудно ще поникнат. Най-добре леко пръскайте почвата с пулвелизатор.

Неспазване на температурата за отглеждане

Всички растения имат различни изисквания към температурите на отглеждане през деня и през ноща. Освен това всяка култура е с различни изисквания към температурата. Чушките и доматите обичат топлина, а зелето, напротив, се нуждае от по-ниски температури при отглеждане.
Недостатъчна светлина
Отглеждайте разсада на най-светлия прозорец. За да не се нуждаете от допълнителна светлина засявайте семената възможно най-късно през март, когато дневната светлина е достатъчно дълга.

Петър Кръстев

Прочетена 4373 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта