При по-гъстия, изнежен разсад, отглеждан при по-висока температура и влажност, стъблото загнива непосредствено над почвената повърхност или малко под нея. Причинител са различни почвообитаващи гъби от родовете: Phythium, Phytophtora, Rizoctonia и др. – представители на същинското сечене.

Сеченето по разсада се развива от сеитбата до развитието на механичните тъкани на младите растения. Първите признаци се появяват като подпочвено изсичане, водещо до загниване на прорастващите семена или като некроза на кълна. След излизане над почвената повърхност в основата на стъблото се развива мокро петно, което се разраства пръстеновидно. На това място тъканта потъмнява, изтънява и загнива. Болните растения увяхват и падат като посечени. От там идва и името на болестта.

Борбата се води чрез профилактични третирания. Разсадът може да се третира през седем дни във фаза кръстосване на зеленчуковите култури с медни фунгициди. След установяване на първите признаци на тази болест, отделните заразени растения се отстраняват, а разсадът трябва да се третирасъс системни продукти.

При поява на сечене в по-късни фази, процедурата е същата – отстраняване на болните, а останалите здрави растения се третират със системни фунгициди.

Петър Кръстев

Прочетена 3467 пъти Последно променена в Неделя, 03 Март 2019 17:04
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта