Защо се усукват листата на доматовия разсад

Усукването на листата на доматите за разсад може да се дължи на няколко фактора: неправилно поливане, прекалено сух въздух, прегряване от слънчевите лъчи, „несъответствие” в храненето, болести.

Защо листата на разсада от домати се усукват и какво може да се направи?
- Листата на котиледоните от разсад от домати се усукват след като започнат да растат същинските листа - това е абсолютно нормален, естествен процес.
- Ако отглеждате сортове неограничени в растежа (индетерминантни), стъблата и листата на които са тънки, а листата се усукват - това е особеност на сорта (характерно е за много сортове чери домати).
- След засаждане на постоянно място , листата известно време може да изглеждат повяхнали - това е просто адаптация към новите условия на живот.
Има обаче и случаи , когато трябва да сте обезпокоени и трябва да разберете причините за усукване на листата на разсада от домати.
-Неправилно поливане
Листатата на доматите са завити по оста нагоре, превръщайки се в „лодка“, вашето растение най-вероятно страда за вода. Така разсадът намалява площта на изпарение. Някои градинари специално не поливат разсада, така доматите образуват силна коренова система. Разбира се, във всичко е необходима мярка: препоръчва се разсадът домати да се полива веднъж седмично.Ако поливането е прекомерно, разсадът на доматите също ще има извити листа (на долу ).

Влажност на въздуха
Ако отглеждате разсад в апартаментанад радиатори, или под найлон, е напълно възможно сухият въздух да е причина листата на доматите да се свиват. Дори и да поливате растенията, въздухът остава сух. Просто проветрявайте стаята често, но не допускайте течения.
Слънчеви лъчи
Преминавайки през стъклото на прозореца, слънчевите лъчи попадат върху нежните листа на младите растения, в резултат на което листата прегарят и могат да се навият.

Минерално хранене
Ако на растението се дава много азот, а малко фосфор и калий, е много вероятно да се получи завиване на листата надолу, а стъблата стават неестественодебели. Това може да се случи и ако сте внесли пресен оборски тор при засаждането. За да се коригира ситуацията, полейте растенията обилно веднъж с вода, така че азотните съединения да бъдат измити от почвата, след това спрете поливките за известно време.

Но липсата на някои минерали често се проявява в промяна в цвета (листата пожълтяват, стават бели, лилави) или изсъхват.
Твърде малък съд
Тук всичко е ясно – съдът се оказва тесен за кореновата система на по-старото растение. То не получава адекватно хранене, а растежът на доматите се възпрепятства. Листата на разсада се завиват надолу. Веднага засадете домати на "постоянно място", или в по- голям съд.

Заболявания на разсада от домати
Като правило, заболявания, които могат да причинят свиване на листа, засягат вече зрели растения. Това е предимно бактериален рак или вирус. Тъй като е почти невъзможно заразени растения да се лекуват, не забравяйте да предприемете превантивни мерки - дезинфекцирайте почвата и семената.

Петър Кръстев

Прочетена 27341 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта